Annons

Hyresvärden vill behålla pengarna – Martin tvingas gå till domstol efter oljeläckan

Gnosjö Hyresvärden vägrar betala tillbaka depositionen på 18 000 kronor. Martin Hultén anklagas för att orsakat skador i lägenheten och en oljeläcka. Nu har en domstol gett honom rätt att få tillbaka pengarna, men Martin beskriver månaderna som gått som en ”emotionell berg- och dalbana”.
Martin Hultén stämde sin värd när han inte fick tillbaka depositionen på 18 000 kronor.
Foto: Jenny Knutsson
Tingsrätten fick avgöra om Martin Hultén hade rätt att få tillbaka sina pengar. Svaret blev ja.

Efter att ha varit inneboende hos en kompis ett tag behövde Martin Hultén få tag på en egen lägenhet. När det visade sig finnas en ledig i samma hus tyckte han att det var praktiskt. Hyran för tvårummaren låg på strax under 6 000 kronor i månaden. Det kändes överkomligt och Martin fick också hyra en parkeringsplats precis utanför huset på Kapellgatan i Gnosjö.

— Men två dagar innan jag skulle flytta in ringde hyresvärden och ville ha tre månadshyror i deposition. Då började det ringa lite varningsklockor, säger Martin Hultén.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Depositionen skulle täcka eventuella skador och hyresskulder som skulle kunna uppstå. Martin gick ändå med på kravet, mot att han fick dela upp beloppet på flera inbetalningar.

— Jag behövde ju någonstans att bo.

Fick rådet att fotografera

Därför skrev han också under besiktningsprotokollet som var utan anmärkningar, trots att ingen besiktning genomförts av hyresvärden. När Martin insåg att det fanns en del skador i lägenheten kontaktade han Hyresgästföreningen och fick rådet att fotografera bristerna, vilket han också gjorde. Han tog däremot inte upp problemen med sin hyresvärd, Zeil AB.

Martin Hultén fotograferade skadorna i lägenheten.
Hyresgästföreningen gav Martin rådet att fotografera skadorna i lägenheten, vilket han också gjorde. Bilderna togs dagen efter att han flyttat in.

— Jag är inte speciellt kräsen av mig. Eftersom jag i stort sett bara skulle sova i lägenheten så spelade skicket inte så stor roll. Men jag tänkte att det nog var bra att dokumentera om det skulle bli något strul i framtiden, säger Martin Hultén.

Och det blev det. När han efter åtta månader valde att flytta begärde han att få tillbaka de deponerade pengarna. Men hyresvärden gav kalla handen. Daniel Pasovic, som sköter förvaltningen av Zeils fastigheter, menar att Martin orsakat skadorna i lägenheten och att han dessutom har tömt ut olja på parkeringsplatsen vilket medfört kostnader för hyresvärden.

— Han skrev under protokollet och kan inte komma och påstå långt i efterhand att det fanns fel när han flyttade in, säger Daniel Pasovic.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

”Oljeläckan var en olycka”

Martin medger att det har varit ett oljeläckage från hans bil men att det var en olyckshändelse.

— Det var en slang som lossnade på natten. När jag upptäckte det försökte jag åtgärda det så fort som möjligt, säger Martin och berättar att han använde ett oljeabsorberande material som strös ut på marken.

Men enligt hyresvärden var det inte tillräckligt. Daniel Pasovic berättar att en saneringsfirma behövde anlitas. Men vilken firma som utförde arbetet eller vad det kostade kan han inte svara på.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Kapellgatan 4 i Gnosjö ägs av Zeil AB.
Här, på Kapellgatan i Gnosjö, bodde Martin tidigare. Nu har han stämt sin dåvarande hyresvärd för att få tillbaka de 18 000 kronor han betalat i deposition. Fläcken på marken till höger är inte på den parkeringsplats som Martin hyrde.

När det inte gick att komma överens valde Martin att med hjälp av Hyresgästföreningen stämma sin tidigare hyresvärd. Bland bevismaterialet finns de bilder han tog i samband med inflyttningen, som bland annat visar en spricka i en fönsterruta, ett flertal hål i väggarna, tapet som släppt från väggen och missfärgning på en tapet. Bildfilerna innehåller uppgifter om vilket datum och klockslag som de är tagna.

— I den här branschen skapas mycket problem för att Hyresgästföreningen ger råd till hyresgästerna om att ta bilder på lägenheterna. Det kanske är för att det ska bli fler konflikter så att deras jurister ska ha mer att göra. Jag tycker att det är fel. Det är mycket bättre med direktkontakt mellan hyresgästen och hyresvärden om det är något problem, säger Daniel Pasovic i tingssalen.

Ger en guldstjärna

Martins ombud, Dennis Rydh som är jurist på Hyresgästföreningen, tycker däremot att hyresgäster som dokumenterar skicket noga vid inflytt förtjänar en guldstjärna.

— Det är inte alltid som man kommer ihåg att göra det när man flyttar in. Men det är något som är väldigt bra att göra eftersom det ger en trygghet om hyresvärden skulle komma med påståenden längre fram. Det visar inte minst det här ärendet, säger Dennis Rydh.

Tingsrätten i Jönköping och Dennis Rydh.
Dennis Rydh, Hyresgästföreningen, är Martins ombud under rättsprocessen. Han ger Martin en guldstjärna för att han dokumenterade de brister han kunde hitta i lägenheten.

När parterna möts i tingsrätten står Daniel Pasovic fast vid att Martin inte ska få tillbaka några pengar. Enligt hyresvärden kostar det sammanlagt mellan 50 000 och 100 000 kronor att sanera oljan och renovera lägenheten.

— Men bolaget vill inte jävlas och driva det vidare så det räcker med de 18 000 som han betalade i deposition, säger Daniel Pasovic.

Saknas bevis

Tingsrätten håller inte med. I domen slås fast att Martin har rätt att få tillbaka pengarna, plus ränta. Zeil AB ska dessutom stå för rättegångskostnaderna på drygt 2 000 kronor. Tingsrätten menar att fotografierna visar att skadorna fanns redan när Martin flyttade in. Att han skrev under besiktningsprotokollet och inte meddelade värden om bristerna spelar ingen roll, resonerar tingsrätten. Bolaget har inte heller lyckats bevisa att Martin orsakat oljeskadan med flit.

— Det känns helt underbart. Det har varit en emotionell berg- och dalbana men nu känner jag stor lättnad, säger Martin efter att ha tagit del av domen.

Har du firat på något sätt?

— Ja, det blev en pizza med kebab och massa grönsaker på.

Annons

Dennis Rydh delar Martins glädje.

— Det är alltid kul att få rätt. Men det är samtidigt synd att man ska behöva gå den här vägen för att nå dit. I de flesta fall går det att komma överens långt tidigare, säger han.

I dag bor Martin på annan ort och hyr av ett större bostadsbolag.

— Jag är livrädd för att hyra av en liten privat hyresvärd igen.

När Hem & Hyra når Daniel Pasovic efter att domen kommit blir det ett kort telefonsamtal.

— Den kommer att överklagas. Hej då, hej hej, säger han och avslutar sedan samtalet utan att vi får möjlighet att ställa några ytterligare frågor.

LÄS ÄVEN:

Experten: Så kan du kräva tillbaka depositionen

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.