HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyrorna upp i Jämtland

Jämtland Hyresförhandlingarna är i full gång i Jämtland. Krokomsbostäder och privata fastighetsägare i Östersund skrev under på mindre än en procent i höjning för nästa år. Allmännyttan Östersundshem kräver 2,5 procent mer i hyra för bland annat nybyggen – miljarden från fastighetsaffären 2016 tycks inte räcka till.
Foto: Åsa Eriksson
Jämtlands högsta hus Fagerskrapan som stod klar 2014 blev startskottet för Östersundshems byggboom. 2016 såldes fastigheter för över en miljard för att trygga framtida byggen av bostäder. Men redan nu behövs mer pengar, enligt Östersundshems yrkande inför hyresförhandlingarna 2018.

Allmännyttan Bergs Hyreshus har skickat ut information till sina hyresgäster om att en hyreshöjning är på gång från 1 januari 2018.
Man vill då höja hyran med 1,95 procent.
Yrkandet bekräftas av Hyresgästföreningen.
– Ja, det stämmer. Vi har även bestämt dag för förhandling, den 20 december på vårt kontor, säger Hasse Dahl, Hyresgästföreningens förhandlare i Östersund.
– Yrkandet är högt utifrån hur vi ser på kostnadsförändringarna, men jag har inte gått igenom deras yrkande och kalkyl än, så det är svårt att säga något mer än så.

Krokomsbostäder ville få igenom en hyreshöjning på 1,89 procent till nästa år, men fick efter förhandling nöja sig med en generell höjning på 0,9 procent.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Förhandlingarna om hyrorna i Åre är avslutade och höjs i snitt med 0,9 procent. Yrkandet låg på 2,4 procent.
Rikshem i Östersund yrkar på en höjning med 2,5 procent. Förhandling pågår.

Annons

Fastighetsägarna, de privata hyresvärdarnas organisation, lämnade tidigare in ett yrkande för flera kommuner i Jämtland.
Med ”hänsyn tagen till lokala förutsättningar” yrkade FÄF på en höjning med 2,7 procent i Östersunds kommun och 2,5 procent i Bergs, Bräcke, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre kommun. Från årsskiftet.
– Förhandlingarna med de privata fastighetsägarna slutade med ett avtal på 0,89 procent för 2018, det var en bra förhandling med stor förståelse för varandras åsikter och det faktum att det fortsättningsvis är gynnsamt att äga hyresfastigheter med de låga kostnadsförändringarna som råder, kommenterar Hasse Dahl överenskommelsen.

Allmännyttan i Östersund, Östersundshem, vill höja hyrorna från nästa år med 2,5 procent.
Men deras argument förvånar förhandlaren Hasse Dahl.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

– Att man behöver höja hyran på grund av kostnadsförändringar är inget konstigt, men att de räknar in ökade räntekostnader med anledning av nyupplåning för att finansiera underhåll samt ny- och ombyggnation reagerar jag på, säger han.
– Alla bolag som jag hittills förhandlat har, tvärtemot Östersundshems kalkyl, sänkta räntekostnader även nästa år. Tack vare det har de kapital som de har möjlighet att lägga på mer underhåll om behov finns.

Annons

2016 sålde Östersundshem 1 698 lägenheter för 1,14 miljarder kronor. Försäljningen var nödvändig för att man ”behövde kapital för att långsiktigt säkerställa nybyggnation och underhåll”, enligt ett pressmeddelande.
Men enligt Östersundshems yrkande inför hyresförhandlingarna tycks miljardaffären inte räcka till för att trygga ekonomin.
Hem & Hyra har med anledning av det sökt Daniel Kindberg, vd för Östersundshem, i flera dagar via mobil och mail för en kommentar, men inte lyckats få kontakt.
– Vi har inte påbörjat förhandlingar än så jag vet inte hur de tänker, men jag är som sagt förvånad, säger Hasse Dahl.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.