Annons

Hyrorna höjs i Valdemarsvik

Valdemarsvik Fastighetsägarna höjer hyrorna med 0,85 procent från årsskiftet. Höjningen berör cirka 600 lägenheter hos flera privata hyresvärdar i Valdemarsvik.

Fastighetsägarna hade begärt att få höja hyran med mellan 1,7 och 2,3 procent under nästa år  i Valdemarsvik. De ville även att höjningen skulle delas in i tre nivåer baserat utifrån hyreshusens läge, där den högsta höjningen skulle ske i centrum och den lägsta i utkanten av tätorten.

Men när Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen förhandlat klart blev hyreshöjningen betydligt lägre och kravet på en tredelad höjning försvann. Hyrorna höjs nu med 0,85 procent i genomsnitt eller 7,45 kronor per kvadratmeter och år, oavsett vilket läge hyreshuset har.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

För en lägenhet på 65 kvadratmeter innebär det en hyreshöjning på cirka 40 kronor i månaden. Höjningen omfattar totalt 618 lägenheter hos hyresvärdarna Fogelvik Estate, Berg & Co, Guldnyckeln samt Dapo Real Estate.

– Det som varit positivt är att det har varit låga taxehöjningar i Valdemarsvik, som tidigare haft ganska höga höjningar. Det har varit vårt huvudargument att håller man igen på taxorna så ska det märkas på hyrorna. Sedan har det varit ett gynnsamt ränteläge också, förklarar Erik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Men även om taxorna inte höjts så mycket så hade Fastighetsägarna ändå velat ha en högre hyreshöjning.

Läs ocksåÖdehusen blev nya lägenheterÖvre Norrbacka

– Det man missar är att i mindre kommuner som Valdemarsvik har man ofta större omkostnader för att man måste rekvirera personal från andra kommuner. Att ränteläget är lågt påverkar inte alla, man har lånen bundna på olika tider, säger Liselotte Fingal, förhandlare på Fastighetsägarna Mittnord.

Hyreshöjningen gäller från den 1 januari 2015.

Annons
Läs också Så höjs hyrorna i Valdemarsvik Inflyttning dröjer i Övre Norrbacka Rustade bostäder ska visas upp Ödehus rustas till nya bostäder

Hyrorna höjs i Valdemarsvik

Valdemarsvik Från årsskiftet höjs hyrorna i Valdemarsvik med mellan 1,5-1,7 procent. Hyreshöjningen blir högre i centrum, men lägre i ytterområdena.
Foto: Jenny Knutsson
Hyrorna höjs hos bland annat Fogelvik Estate i Valdemarsvik.

De privata hyresvärdarna Fogelvik Estate, Guldnyckeln och Berg & Co i Valdemarsvik hade begärt en hyreshöjning på upp till fem procent för nästa år. Men efter att förhandlingen avslutats mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen slutar höjningen på cirka 1,5—1,7 procent i genomsnitt eller 13—15 kronor per kvadratmeter.

– Fastighetsägarna tycker att de har höga taxor i Valdemarsvik, de tycker de varje år. Men eftersom räntorna är låga så tycker vi att det här är en mer rimligare nivå, säger Kristina Jonsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

För en lägenhet på 70 kvadratmeter innebär hyreshöjningen en kostnadsökning på mellan 75 och 87 kronor i månaden. Vilken höjning det blir beror på var man bor.

Annons

– Höjningen är indelad i tre nivåer, med 13, 14 och 15 kronor per kvadratmeter. För till exempel Gusum och Norrbacka blir det en höjning på 13 kronor, medan det i de mest centrala delarna blir en höjning på 15 kronor. Ju mer centralt ju högre blir höjningen, förklarar Kristina Jonsson.

Trots att höjningen är betydligt lägre än vad fastighetsägarna hade hoppats på är de ändå nöjda med överenskommelsen.

Läs ocksåNu gör Liedholms hus comeback

–Det är svårigheten med förhandling, det är både att ge och ta. Det är svårt för fastighetsägarna att få kostnadstäckning med hyrona, men det är ändå bra att få igenom en höjning från den tidpunkt som det är tänkt, säger Cecilia Wågemar, jurist på Fastighetsägarna.

Annons
Läs också Ödehusen blev nya lägenheter Lediga lägenheter i lyxigt golfboende Trots bostadskö i Vingåker är omflyttningen hög i nybyggt Lyxigt golfboende står outhyrt i Lindesberg

Hyrorna höjs i Valdemarsvik

Valdemarsvik Hyrorna i Valdemarsvik höjs med i genomsnitt 2,05 procent den 1 april. Flera hyresvärdar planerar en gemensam kampanj för att försöka förmå kommunen att inte höja sina taxor så mycket de närmaste åren. Syftet är att motverka ännu kraftigare höjningsbehov i framtiden.

​Fastighetsägarna Mellansverige hade begärt en hyreshöjning på 2,9 procent från den 1 januari för sina medlemmars räkning. Fastighetsägarna företräder fyra hyresvärdar med sammanlagt drygt 600 lägenheter i Valdemarsvik. Förhandlingen med Hyresgästföreningen är avslutad och resultatet, 2,05 procent från den 1 april, hade motsvarat en höjning på 1,48 procent om den hade genomförts vid årsskiftet. Hur stor höjningen blir procentuellt varierar beroende på vilken hyresnivå fastigheten har. I kronor handlar det om hyreshöjningar på 15,85 kronor per kvadratmeter och år.

Valdemarsvik saknar allmännytta och därför har Söderköping tidigare använts som jämförelsekommun vid hyresförhandlingar. Men Fastighetsägarna anser att Söderköping inte längre passar som jämförelse, eftersom de kommunala taxorna inte höjts lika mycket där som i Valdemarsvik de senaste åren.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det har vi fått böja oss för. Vi får titta på flera andra kommuner som är ungefär lika stora som Valdemarsvik i stället, säger Hyresgästföreningens förhandlare Kristina Jonsson.

Annons

Eftersom hyrorna höjts mer i Valdemarsvik än i Söderköping de senaste två åren hoppas hon att skillnaderna snart ska vara utjämnade och att hyresgästerna i Valdemarsvik kan få ingen eller en låg hyreshöjning nästa år.

– Men det beror ju förstås på om kommunen kommer fortsätta höja sina taxor också, säger hon.

Läs ocksåChockhöjda hyran ligger fast – striden över för Nicholas: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv.

Eva Nordgren, ombudsman hos Fastighetsägarna Mellansverige, berättar att flera hyresvärdar i Valdemarsvik planerar att gemensamt försöka påverka kommunen att hålla nere taxorna för exempelvis vatten och fjärrvärme framöver.

Annons

– Vi kommer att bjuda in kommunen till ett möte, säger hon.

Läs också Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Kontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad” Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.