HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna hos Mariehus är klara

Mariestad IF Metall-profilen Håkan Skött gjorde premiär som hyresförhandlare i Mariestad. Resultatet: Mariehus höjer hyrorna med totalt 3 procent i två steg. Kravet låg på 4,5 procent.

Från Hyresgästföreningens sida var det viktigt att slippa retroaktiva höjningar, vilket gick vägen. I stället för Mariehus krav på höjning med 4,5 procent den 1 juli blir det senare höjningar i två steg. Den 1 oktober höjs hyrorna med 2,2 procent och vid årsskiftet blir det ytterligare 0,8 procent högre hyror.

Uppgörelsen var den första för Hyresgästföreningens färskaste förhandlare, Håkan Skött.
– Det går inte att bara läsa på, man måste ut och se hur det går till i verkligheten. Men jag var inte ensam tjänsteman, förhandlingschefen Peter Laang var också med.

Läs ocksåRenovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona

Håkan Skött har lång förhandlingserfarenhet, från sin tidigare karriär som fackligt aktiv inom IF Metall på Saab i Trollhättan. Som hyresförhandlare får han nya lagar och regler att förhålla sig till, men i sak är processen liknande anser han.
– Det gäller att jämka ihop sig till en överenskommelse som båda parter kan leva med. Största skillnaden är att jag tidigare försökte få upp procentsatsen när det gällde löner, här ska jag försöka hålla den nere.

Vad tycker du om resultatet efter förhandlingarna med Mariehus?
– Jag är nöjd och kan stå upp för det, även om jag inser att det alltid finns några som skulle velat ha en lägre höjning, säger Håkan Skött.

Hem & Hyra lyckas inte nå Mariehus vd för en kommentar. Enligt ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen är höjda kommunala taxor, allmänna kostnadsökningar och satsningar på underhåll några skäl till att hyran behövde höjas.
Ett annat skäl är att kommunpolitikerna klubbat igenom en höjning av borgensavgiften. Nu betalar Mariehus 2,7 miljoner för att få låna pengar till förmånliga villkor via kommunen.

Läs ocksåHyresrätter trots allt på Hamngatan i Mariestad

När båda höjningarna är genomförda kostar en genomsnittslägenhet på 60 kvadratmeter 4 540 kronor per månad.
Höjningarna gäller inte alla hushåll. Några har frysta hyror, som en följd av Mariehus och Hyresgästföreningens projekt kring översynen av hyrorna.

RELATERAT
Här hittar du Hem & Hyras lista över årets hyreshöjningar i Västra Götaland.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

Läs också Hem & Hyras artiklar om hyresöversynen i Mariestad: Hyrorna i Mariestad ses över och Nu räknas Viktorias åsikt.

Läs också Västsvenska nybyggen slukar halva lönen - lägenheter reas ut Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.