Annons

Klartecken för attefallshus vid arenan i Östersund

Östersund 18 attefallshus för nysvenskar och unga i Östersund ställs upp mellan arenan och Tallbacksvägen.
Foto: Åsa Eriksson
Här till höger om Tallbacksvägen bakom arenan kommer de nya attefallshusen ställas upp.

Nu är det klart att bostadsbolaget Östersundshem får bygglov för ytterligare 18 attefallshus, som ska byggas nära Jämtkraft Arena i Östersund.

– Bostäderna behövs och vi bedömde att det var en lämplig plats, det säger Florian Stamm, ordförande i Miljö- och samhällsnämnden till P4 Jämtland.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Den kritik som framförts att placeringen vid arenan kan innebära höga bullernivåer och att värdet på husen i villaområdet intill kan sjunka, oroar inte Florian Stamm.

Han betonar att det handlar om tillfälliga bostäder och att bygglovet bara gäller i fem år. Sedan måste attefallshusen flyttas eller rivas.

Annons
Fakta: Östersundshems attefallshus

Av Östersundshem kallade Innanförskapshem.

Erbjuds till nyanlända som fått uppehållstillstånd (men inte kommunplacering), ungdomar och studenter.

Hyra: 5500 kr/mån inkl. varmvatten, el och bredband.

Boyta: 25 kvm (plus ett sovloft med låg takhöjd.) Det finns även en utvändig altan.

Max tre personer i ett hus, undantag kan medges för familjer med fler egna barn. Tillstånd för utökat antal boende lämnas av hyresvärd efter särskild prövning. Dock max fem personer totalt.

Om hyresgästen under de första 6 månaderna levt upp till Östersundshems riktlinjer gällande attefallshusen kan hyresavtalet förlängas med 6 månader åt gången men som längst fem år.

Under hyresperioden ställs krav på att du som hyresgäst är registrerad i Östersundshems bostadskö och aktivt söker permanent boende, minst en lägenhet per kvartal.

Andrahandsuthyrning: Du har ej rätt att hyra ut lägenheten till andra eller låta någon annan skriva sig på din adress.

Östersundshem har låtit Pilgrimstahus bygga 100 attefallshus. Inköpskostnaden var cirka 670 000 kronor styck, varav 435 000 kronor för själva huset och bygget. Resten är för inventarier, material och värmepump.

Planen är att 6-8 stycken hus ska ställas upp på varje område.I dagsläget har knappt hälften ställts upp och iordningställts.

Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.