HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljonkontrakt påskrivet – Lomma köper gårdshotell till nyanlända

Lomma Genom att köpa en gård för 16,5 miljoner kronor hoppas Lomma kommun pressa kostnaderna för nyanländas boende. Om köpet skulle överklagas kommer kommunen i stället att hyra hela gården för 100 000 kronor i månaden.
Foto: Kristina Wahlgren/Anders Paulsson
Genom att köpa en gård hoppas Lomma kommun kunna pressa boendekostnaderna för nyanlända.

Som Hem & Hyra har berättat kostar de nyanlända barnfamiljer som Lomma kommun placerat på hotell skattebetalarna hundratusentals kronor. Köpet av gården Borgeby gårdshotell skulle pressa ned boendekostnaderna. På gården finns redan inflyttningsklara lägenheter och 40 personer skulle kunna flytta in redan i januari. Idag fredag skrevs kontraktet på och därmed är första delen av köpet avklarat.

– Det är skönt att det är påskrivet nu, konstaterar Robert Wenglén (M), ordförande i kommunstyrelsen, som tidigare uttryckt sin frustration kring de dyra hotellkostnaderna i Hem & Hyra.

Läs ocksåNyanländ familj bor på hotell för 65 000 kronor i månaden

Nu ska köpet passera kommunstyrelsen innan kommunfullmäktige slutligen ska ge sitt godkännande den 8 november. Men inte ens efter det är säkert att köpet verkligen blir av. Någon kan komma att överklaga kommunfullmäktiges beslut.

– En del personer i vårt samhälle tycker att allting som berör migration och integration är fel och risken finns att någon av de överklagar, säger Robert Wenglén (M).

Men för att förekomma ett eventuellt överklagande har kommunen också tecknat ett hyresavtal med den nuvarande ägaren till Borgeby gårdshotell. Går köpet i stöpet hyr man hela gården för 100 000 kronor i månaden, vilket innebär en betydligt lägre kostnad än vad man idag betalar för hotellboendet. Den fyrabarnsfamilj som Hem & Hyra skrivit om bor för närvarande för 65 000 kronor i månaden på Arlöv Park hotell.

Läs ocksåNy dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar

I år ska Lomma kommun ta emot 89 personer enligt bosättningslagen och fortfarande väntar 40 av dessa på Migrationsverkets anläggningar på att få komma till kommunen. I fjor var motsvarande siffra 98 och enligt en preliminär beräkning kommer Lomma att behöva ta emot ytterligare 61 nyanlända under nästa år.

Läs också Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Kom till Sverige som vuxen - blev lärare i svenska Hela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.