HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägenhet direkt och baklavabak – mest läst i Västmanland 2019

Västmanland Orter där det går att få tag på en lägenhet direkt och chockhöjda hyror vid renovering på Gryta i Västerås. Det var de två Västmanlandsnyheter som flest ville läsa på hemhyra.se under 2019. Annat som lockade till läsning var störande sexljud från en granne och ett rekordförsök i baklavabakning. Här är de tio mest lästa Västmanlandsnyheterna 2019:
Foto: Monika Steczkó/Pixabay
Lägenhet utan att köa i Skinnskattebergs kommun, tuff lägenhetsjakt i Västerås och en intervju med en "baklavageneral" på Bäckby i Västerås. Det var några av de ämnen som många ville läsa om på Hem & Hyras Västmanlandswebb under 2019.

 

1. Här får du lägenhet direkt
Hem & Hyras kartläggning, som publicerades i oktober, visade att Skinnskatteberg är en av få kommuner i Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län där det är möjligt att få tag på en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget även om man inte har några ködagar. Artikeln var den som blev allra mest läst på Hem & Hyras Västmanlandswebb under 2019.

 

De kraftiga hyreshöjningarna i samband med rustningen på Gryta var något många ville läsa om.

2. Hyran höjs med upp till 45 procent när Gryta rustas
I september kunde vi berätta att hyreshöjningarna i samband med renoveringarna på Gryta i Västerås skulle landa på mellan 32 och 45 procent. Hyresgästföreningen lyckades få igenom två valbara nivåer med olika hög höjning. ”Vi är fortfarande många som är missnöjda. En del grannar har redan flyttat härifrån” sa hyresgästen Dominika Kaczor. Artikeln var den näst mest lästa Västmanlandsnyheten under året.

 

En hyresgäst i Västerås blev så störd av grannens sexljud och brummande kylskåp att han ville att grannen skulle tvingas flytta. Han gick dock inget gehör för sina krav i hyresnämnden. Bilden är arrangerad.

3. Störs när grannen har sex – krävde vräkning
En Västeråsbo vände sig till hyresnämnden för att få ett slut på de störningar han hade upplevt från sin granne, i form av höga sexljud och ett brummande kylskåp. Hyresvärden hade låtit genomföra ljudmätningar i lägenheten, installerat ljudisolerande dämpare och bytt ut alla vitvaror i grannens lägenhet, men Västeråsbon upplevde fortfarande så stora störningar att han ville att grannen skulle tvingas flytta. Artikeln, som publicerades i juni, blev den tredje mest lästa Västmanlandsnyheten under 2019.
 

4. Förvirrande med handpenning för att hyra
Västerås fick sina första kooperativa hyresrätter under 2019. Det kommunala bostadsbolaget Mimer äger husen och boendeformen där man måste betala en insats samtidigt som man hyr lägenheten var förvirrande för många. ”När det kom till att lägga handpenning var det många som drog sig ur. Folk hade tydligen inte förstått att man skulle låna ut egna pengar när det var Mimer som stod bakom”, sa Anette Jansson, Mimers kundcenterchef, i artikeln som publicerades i augusti.
 

Keihan Darvishi bakade rekordmycket baklava med Bäckbybornas hjälp.

5. Baklavageneralen bakar för Bäckby
Västeråsbon Keihan Darvishi hade en vecka kvar till ett planerat värdetransportrån när telefonen ringde och livet tog en ny vändning. Många år senare, hösten 2019, ville han göra något bra för sin stadsdel Bäckby och kom på idén med att slå rekord i baklava. Intervjun som publicerades i oktober var den femte mest lästa på Västmanlandswebben under 2019.

 

6. Engagerade hyresgäster sökes till Norberg-Fagersta
Stora delar av styrelsen för Hyresgästföreningen i Norberg-Fagersta planerade att avgå vid årsmötet i mars och efterlyste i januari andra som ville ta vid. ”En fördel med att det är många som avgår är att man kan få in folk med nytt engagemang och nytt tänk”, sa Terese Sandberg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.
 

7. Vi kartlägger mellansvenska hyror – kolla hur du ligger till
I april skrev vi om att hyrorna kan skilja sig mycket mellan olika kommunala bostadsbolag. I Fagersta ligger kvadratmeterhyran per år på 1024 kronor, medan den i grannkommunen Norberg ligger på 840 kronor.
 

Felicia Nordkvist sökte bostad i Västerås när Hem & Hyra intervjuade henne höstas.

8. Tuff jakt på bostad i Västerås
”Jag tror inte jag kan hitta något som är lagligt”, sa 19-åriga Felicia Nordkvist på Bäckby i Västerås, som letade bostad efter att det hade tagit slut med pojkvännen. Artikeln som publicerades i oktober var en del av Hem & Hyras granskning av bostadsköer i regionen, där huvudartikeln ”Här får du lägenhet direkt” var årets mest lästa Västmanlandsnyhet.
 

9. Hyresgäster på Gryta riskerar chockhöjda hyror
I maj publicerade vi en artikel om oron på Gryta i Västerås inför de planerade hyreshöjningarna i samband med rustning. Artikeln var den nionde mest lästa lokala nyheten under året, medan uppföljningen i september när hyrorna hade förhandlats blev årets näst mest lästa.
 

10. Hyrorna klara i Köping
Artikeln från i februari om årets hyreshöjning i Köping var den tionde mest lästa artikeln på Västmanlandswebben 2019.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.