Annons

Libo fick ge sig om hög hyreshöjning

Lindesberg Nu har hyresmarknadskommittén bestämt nya hyror för Libo, Lindesbergsbostäder, efter att förhandlingarna strandade före jul. Kommitténs hyreshöjning ligger långt under vad Libo ville ha. Och något över Hyresgästföreningens motbud.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyrorna höjs för Libos cirka 1200 lägenheter.

Lindesbergsbostäder ville ha en hyreshöjning på 3 procent för sina cirka 1200 lägenheter. Vilket i år hade inneburit den högsta höjningen bland landets alla kommunala bostadsbolag. Rikssnittet ligger i år på 0,93 procent och de högsta höjningarna i landet på 1,5 procent.

Det tyckte Hyresgästföreningen var på tok för mycket som i sin tur tyckte att en höjning på 0,7 procent var mer rimlig.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Konflikten var ett faktum. Parterna stod så långt ifrån varandra att de fick vända sig till hyresmarknadskommittén för medling.

Annons

Medlingsbudet blev en höjning på 1,12 procent från och med 1 januari 2018 som bägge parter accepterat.

Det innebär att hyresgästerna i Lindesberg kommer få de tre gånga månadernas höjning retroaktivt på kommande hyresavier.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

I kronor räknat hade Libos förslag inneburit en höjning med 150 kronor i månaden för den som i dag har en hyra på 5000. Hyresgästföreningens motbud hade inneburit 35 kronor per månad beräknat på samma hyra.

Annons

Men med hyresmarknadskommitténs förslag landar höjningen på 56 kronor beräknat på 5000 kronor i månaden, alltså 94 kronor mindre än Libo ville.

Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Värd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil" Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.