HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Libo fick ge sig om hög hyreshöjning

Lindesberg Nu har hyresmarknadskommittén bestämt nya hyror för Libo, Lindesbergsbostäder, efter att förhandlingarna strandade före jul. Kommitténs hyreshöjning ligger långt under vad Libo ville ha. Och något över Hyresgästföreningens motbud.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyrorna höjs för Libos cirka 1200 lägenheter.

Lindesbergsbostäder ville ha en hyreshöjning på 3 procent för sina cirka 1200 lägenheter. Vilket i år hade inneburit den högsta höjningen bland landets alla kommunala bostadsbolag. Rikssnittet ligger i år på 0,93 procent och de högsta höjningarna i landet på 1,5 procent.

Det tyckte Hyresgästföreningen var på tok för mycket som i sin tur tyckte att en höjning på 0,7 procent var mer rimlig.

Läs ocksåLuleå hockey sponsras mest i hela NorrlandBild på Luleå hockey.

Konflikten var ett faktum. Parterna stod så långt ifrån varandra att de fick vända sig till hyresmarknadskommittén för medling.

Medlingsbudet blev en höjning på 1,12 procent från och med 1 januari 2018 som bägge parter accepterat.

Det innebär att hyresgästerna i Lindesberg kommer få de tre gånga månadernas höjning retroaktivt på kommande hyresavier.

Läs ocksåDu sponsrar föreningslivet med din hyraGrafik som visar de fem allmännyttor som har sponsrat mest under 2019 i Norr- och Västerbotten.

I kronor räknat hade Libos förslag inneburit en höjning med 150 kronor i månaden för den som i dag har en hyra på 5000. Hyresgästföreningens motbud hade inneburit 35 kronor per månad beräknat på samma hyra.

Men med hyresmarknadskommitténs förslag landar höjningen på 56 kronor beräknat på 5000 kronor i månaden, alltså 94 kronor mindre än Libo ville.

Läs också Hyresgästerna i södra Norrland betalar miljoner i sponsring Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år Gulin tror på dämpade hyreshöjningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.