HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

M och C i Malmö kräver kostnadstak för akutboende

Malmö Efter Hem & Hyras avslöjande om skenande kostnader för hotell- och liknande boende för hemlösa i Malmö stad kräver nu Moderaterna och Centerpartiet gemensamt ett kostnadstak för akutboende.
Foto: Anders Paulsson
Helena Nanne (M), ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö stad.

I granskningen ”Bostad till varje pris” har vi avslöjat skenande kostnader för akutboenden och mellanhänder som hyr ut lägenheter till dyra dygnstaxor till Malmö stad när de ska lösa hemlösheten. De senaste tio årens köp av akutplatser, för 616 miljoner kronor, har heller aldrig upphandlats. Allvarliga brister, menar Moderaterna och Centerpartiet som nu gör gemensam sak i arbetsmarknads- och socialnämnden.

I ett nämndsinitiativ kräver de ett kostnadstak för just akutboende.

Läs ocksåProtesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

– Det är helt vansinnigt att det kan gå till så här. Kommunens agerande sätter hela hyresmarknaden ur spel. Jag är förvånad över att ordförande i nämnden, Sedat Arif, inte känt till hur det ser ut, säger Helena Nanne (M), andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Men ni sitter i samma nämnd. Vet inte ni hur det fungerar?

– Jag förstod efter en vecka i nämnden att det som kallas tillfälliga boende används under långa tidsperioder men vi har efterlyst kostnaderna i detalj utan att få dessa, säger Helena Nanne.

Läs ocksåHyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om

I nämndsinitiativet föreslår M och C dessutom att nämnden vid varje sammanträde ska få en rapportering av ”kostnaden för fattade beslut kring bistånd för boende”.

Även Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, har reagerat på Hem & Hyras uppgifter.

– Folk utnyttjar systemet och det är galet. Vi måste hitta mer hållbara och egna lösningar. Jag har varit kommunalråd sedan maj 2017 och kan inte svara för hur det har fungerat innan dess. Nu har vi en ny organisation och när ni presenterar de här uppgifterna ska vi givetvis titta på även det här, så här ska det inte fungera, har han sagt.

Läs ocksåJätteutdelning ur Sandvikenhus kritiseras
Läs också 20 miljoner kronor på väg från Förbo till ägarna Utredning om marknadshyror presenteras "inom kort"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.