Annons

Margun uppsagd utan förvarning – Juristen: ”Inte juridiskt bindande”

Mariestad Chockbeskedet kom två dagar före nyår. Margun Smedberg, 70, måste lämna sin lägenhet före den sista mars. Nye ägaren, Brodderud, vill återskapa Mariestads stadshotell. "Vart ska jag ta vägen?" undrar Margun.
Margun Smedberg, 70, blev helt utan förvarning uppsagd från sin lägenhet. "Jag vet inte vart jag ska ta vägen", säger Margun.
Foto: Anders Lundqvist
Margun Smedberg, 70, blev helt utan förvarning uppsagd från sin lägenhet. "Jag vet inte vart jag ska ta vägen", säger Margun.

Hotellifieringen sveper just nu genom Mariestad. Som Hem & Hyra kunde avslöja i november ombildas hyresrätter till hotellverksamhet. Ett bolag som står bakom förändringen är Brodderud Fastigheter som nu utreds av Mariestads kommun för olovlig hotellverksamhet i kvarteret Baggen.

Men även hyresgäster i andra delar av stan drabbas. För Margun Smedberg blev det ingen rolig start på det nya året. Två dagar före nyår fick hon ett rekommenderat brev av sin nye hyresvärd, Brodderud. Innehållet gav henne en chock:

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag blev uppsagd från lägenheten, helt utan förvarning. Enligt brevet har jag tre månader på mig att flytta, säger Margun som haft svårt att sova sedan dess.

– Det är klart att jag blir orolig. Jag vet ju inte vart jag ta vägen, säger Margun.

Mariestads stadshotell.
I över trettio år har Mariestads anrika stadshotell inhyst hyreslägenheter. Nu har den nya värden Brodderud sagt upp dem på kort varsel.

I tre år har hon hyrt en av de femton lägenheterna i Mariestads stadshotell. Huset har anor från 1860-talet och fungerade som hotell i över 100 år. I dag inrymmer det lägenheter och affärslokaler. I bottenplanet finns hotellreception och servering för hotellverksamheten som Brodderud bedriver i annexet intill. Nu vill bolaget även konvertera hyreslägenheterna till hotell.

Saknar bostadsalternativ

Margun anade att något sådant här kunde hända när huset såldes i höstas. Men när de nya ägarna meddelade att hyran skulle betalas in som vanligt pustade hon ut.

– Då tänkte jag att det kanske inte skulle bli så bråttom med att flytta. Sen kom kallduschen, säger Margun.

Annons

I dagsläget har Margun inget alternativ. Hon söker lägenhet men är väl medveten om att bostadsbristen gör kön lång.

Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

– Det känns inte bra att bli påtvingad en flytt. Jag vill ju inte behöva ta första bästa lägenhet, utan hitta något som jag kan trivas i.

Besittningsskydd

Men riktigt så bråttom behöver inte vara. För att göra om lägenheter till hotell krävs det bygglov för hotellverksamhet. Något sådant finns det inte i det här fallet, enligt Mariestads kommun. Dessutom beskriver detaljplanen att det är bostäder på den översta våningen i huset.

Dessutom är en hyresvärds uppsägning inte rättsligt bindande så länge hyresgästen inte godtar den och det inte finns beslut från hyresnämnd eller tingsrätt om att hyresgästen behöver flytta. Det säger Hyresgästföreningens jurist Anna Karlsson Wede:

Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

– Huvudregeln är att hyresgästen har rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet. Det kallas för besittningsskydd och det är det som gäller om det inte finns särskilda skäl.

Hyresgästföreningens jurist Anna Karlsson Wede.
Hyresgästföreningens jurist Anna Karlsson Wede säger att Brodderuds uppsägning inte är juridiskt bindande.

Ett särskilt skäl kan vara att hyresgästen inte har betalat hyran, misskött sig eller stört sina grannar. Men även vid sådana fall är det inte upp till hyresvärden själv att säga upp kontraktet. Det görs av hyresnämnden, efter att hyresvärden ansökt om det. Först efter nämndens beslut kan bli aktuellt för hyresgästen att behöva lämna lägenheten.

Eftersom Anna Karlsson Wede inte känner till alla omständigheter i fallet kan hon inte säga hur hyresnämnden skulle besluta. Men med tanke på att det inte ännu inte finns något bygglov för hotellverksamhet har hon svårt att tro att värden skulle få rätt.

Annons

Vad ska Margun och de andra hyresgästerna göra? 

– De ska inte skriva på något papper om att de godkänner att hyreskontraktet avslutas utan motsätta sig det hela. Det kan de antingen göra genom att meddela värden, muntligt går bra. Eller så kan de helt enkelt bo kvar. Sedan är det upp till värden att kontakta hyresnämnden, säger Anna Karlsson Wede.

Hur kan Hyresgästföreningen hjälpa?

– Vi kan ge råd och stöd. Är man medlem kan vi representera hyresgästen i tvisten, säger Anna Karlsson Wede.

Hem & Hyra har ringt upp Brodderuds ägare Lars Runberg och bett om en kommentar. Han har avböjt att svara.

Läs också Miljardvärden Ramstedt om Airbnbupplägget: "Jag litar inte på era uppgifter" Boel och Iréne strider mot miljardvärdens hotelluthyrning: "Skiter i om han blir arg" Efter Hem & Hyras avslöjande: Kommunen granskar hotellifiering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.