Annons

Östersundshem accepterar Attefallsdomen

Östersund Flyktingarna kom i en jämn ström samtidigt som bostadsbristen ökade. Östersundshem agerade snabbt och köpte in 100 Attefallshus. Utan upphandling. Östersundshem får nu böta två miljoner. En dom som inte kommer överklagas.
Foto: Åsa Eriksson

I februari 2016 direktupphandlade Östersundshem Attefallshus för 67 miljoner för att snabbt få fram bostäder till nyanlända, men Migrationsverket ratade husen. Bygglov överklagades och bara ett fåtal hus kunde hyras ut.

Konkurrensverket ansåg att affären bröt mot upphandlingslagen och valde ett år senare att driva saken vidare till domstol. De lät sig inte blidkas av Östersundshems svar som de skickade in utan krävde en upphandlingsskadeavgift på fem miljoner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Domen från Förvaltningsrätten kom den 5 juli. Den fastslår att Östersundshem gjort en otillåten direktupphandling. Förvaltningsrätten menar att det inte var nödvändigt för Östersundshem att upphandla ett avtal i den omfattning man gjorde. Rätten är kritisk till bland annat längden av avtalet som sträckte sig över ett och ett halv år, och optionen som gav Östersundshem möjlighet att köpa ytterligare 50 hus.

Annons

Däremot tycker Förvaltningsrätten att det fanns en synnerligen brådska att upphandla husen, vilket också Östersundshem motiverat sin direktupphandling med.
Straffavgiften sänktes därför till två miljoner, alltså tre miljoner lägre än var Konkurrensverket yrkade på.

Styrelsen för Östersundshem har beslutat att inte överklaga Förvaltningsrättens dom.
– Styrelsen har efter överläggning beslutat att inte gå vidare med en överklagan, utan finner domen väl avvägd utifrån förutsättningarna som föreligger, meddelar styrelsens ordföranden Unto Järvirova.

Annons
Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.