Annons

Östersundshem höjer hyran

Östersund En procent upp från och med 1 februari 2018.
Foto: Åsa Eriksson
Upp. Hyrorna för allmännyttiga lägenheter i Östersund höjs nästa år.

Efter förhandlingar mellan Östersundshem och Hyresgästföreningen Region Norrland står det nu klart att hyreshöjningen för 2018 blir 1,0 procent från 1 februari.

Östersundshem yrkade på en höjning med 2,5 procent, till följd av ökade kostnader för såväl taxebundna avgifter som för entreprenörer, uppger Östersundshem i ett pressmeddelande. Dessutom finns också ”ett eftersatt underhållsbehov i fastighetsbeståndet”.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

2016 sålde Östersundshem 1 698 lägenheter för 1,14 miljarder kronor. Försäljningen var nödvändig för att man ”behövde kapital för att långsiktigt säkerställa nybyggnation och underhåll”, enligt ett pressmeddelande som skickades ut i samband med försäljningen.

Annons

Intäkten från miljardaffären tycks nu ha sinat och räcker inte till för att täcka nästa års budget för underhåll, enligt det yrkande som inkom till Hyresgästföreningen innan förhandlingarna.

Hem & Hyra har sökt Daniel Kindberg, vd Östersundshem, ett flertal gånger sedan yrkandet. Ytterligare försök har gjorts i samband med denna artikel. Men Kindberg har inte gått att nås för en kommentar kring ekonomin och behovet av en hyreshöjning.

Annons
Läs ocksåHyrorna upp i Jämtland

Hasse Dahl, Hyresgästföreningen i Östersund, företrädde hyresgästerna i förhandlingen.
– Det var en lugn förhandling, men till en början var vi inte överens om siffrorna. Framförallt räntekostnaden som var en av motiveringarna bakom hyreshöjningen, säger Hasse Dahl.
– Men efter en bra dialog så blev vi överens och för att slippa retroaktiv höjning så blev ikraftträdandet 1 februari istället för 1 januari. Det gör att höjningen på årsbasis i pengar motsvarar 0,9 procent. Och det är den nivå övriga fastighetsägare i Östersunds kommun fått.

Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”
Länkar Läs även

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.