HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Överklagar dom: Vill sätta stopp för ”social dumpning”

Malmö En dom från kammarrätten gav Staffanstorps kommun rätt att placera en nyanländ familj i Malmö, som därmed fick ta över ansvaret. Domen befarades öppna upp för social dumpning i hela landet. Men nu tar Malmö stad strid. Domen ska överklagas.
Foto: Anders Paulsson
Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad- och socialfrågor i Malmö stad.

Den nyanlända familjen skulle ha bott i Staffanstorp under sin etableringstid i Sverige. Men Staffanstorp, som enligt lag var skyldiga att ta ansvar för familjen, valde att ordna ett hyreskontrakt åt dem i Malmö. Och när de två etableringsåren gått tyckte Staffanstorp att man gjort sitt.

Eftersom familjen aldrig bott i Staffanstorp menade kommunen att ansvaret för familjen nu vilade på Malmö stad. Malmö höll inte med och fallet landade på förvaltningsrättens bord, som gav Malmö rätt. Staffanstorp hade gjort fel.

Läs ocksåNy dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar

Men. Staffanstorp överklagade och nyligen kom domen från kammarrätten som rev upp förvaltningsrättens beslut. Ansvaret var visst Malmös. Eftersom familjen under lång tid bott i Malmö och barnen gick i skola i kommunen och föräldrarna studerade där var det Malmö som skulle ta ansvar. Familjens anknytning var alltså mycket starkare till Malmö än till Staffanstorp, resonerade kammarrätten.

Beslutet var avgörande. Inte enbart i det aktuella fallet, utan det väntades få stor betydelse för kommuner som utövar så kallad social dumpning, genom att hänvisa socialt utsatta människor till andra delar av landet.

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp var nöjd med beslutet och kommenterade det så här i Hem & Hyra:

Läs också10-barnsmamma var en av två fruar - nekas fullt bidrag

– Jag tycker inte att vi dumpar folk i Malmö. Nyanlända är mobila och kan flytta precis som alla andra människor. Särskilt efter två år när etableringstiden är över och vårt ansvar tar slut. Då är det socialtjänstlagen som tar vid.

Christian Sonesson (M), kommunstyrelseordförande i Staffanstorp, är nöjd med domen. Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö, undersöker i sin tur möjligheten att överklaga.

Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd i Malmö, var däremot kritisk. Och nu har Malmö stad beslutat sig för att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det här är av principiellt viktig karaktär och därför vill vi överklaga. Det kan inte vara meningen att vissa kommuner ska kunna smita undan sitt ansvar på det här viset. Det är inte schysst. Personligen tänker jag på de familjer som drabbas också, säger Sedat Arif.

Läs ocksåPlan för nyanlända saknas när 100-tal kontrakt löper ut

Det formella beslutet om att överklaga förvaltningsdomen tas på Arbetsmarknads- och socialnämndens nästa sammanträde i slutet av juni.

Läs också Civilministern om Hem & Hyras granskning av social dumpning: "Det är mycket allvarligt" Norrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.