Annons

Politiker ska inspireras av goda exempel i ny rapport

Nyheter Vad gör kommunerna åt bostadsbristen och finns det goda exempel som förtjänar att kopieras av andra? Svaren finns i en färsk rapport från Boinstitutet.

– Den är gjord som ett seminarium i digitalt pappersformat, så att man ska kunna läsa den när man vill i stället för att gå på ett seminarium, säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet, om ”Husesyn i bostadsbristens Sverige”.

Syftet med Boinstitutet, som startades på initiativ av Hyresgästföreningen, är att vara mittpunkten i diskussionen kring bostadsfrågor och bostadspolitik.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Rapporten, som nyligen lades ut på Boinstitutets webbsajt, är en del i det arbetet. Nu ska den också skickas ut i pappersform till kommunpolitiker runt om i landet.

– Nu ska vi göra den mer synlig de kommande veckorna, säger Moa Andersson.

Annons

Läsaren får besöka tio kommuner, från Skellefteå i norr till Växjö i söder, för att ta del av deras syn på bostadspolitik. Tanken är att politikerna ska inspireras av de goda exempel som förekommer i rapporten. Läs rapporten här

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Vi vill visa framgångsrecept. Det är också roligt att kunna visa nytänk, som till exempel Örebro som har hyresrabattering och Västerås som har sänkt inkomstkravet för uthyrning.

– Vi vill lyfta bostaden som den avgörande pusselbiten för flera andra avgörande samhällsfrågor som utbildning, arbetsmarknad och tillväxt.

Bland de experter som kommenterar diskussionen i rapporten finns Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg, som konstaterar att allmännyttan har ett stort ansvar.

Annons
Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

”… allmännyttan kan och bör användas för att göra saker som privata aktörer inte vill eller vågar”, skriver han.

”Det kan handla om att investera i ett nytt område där den framtida efterfrågan är osäker. Det kan vara att hitta nya sätt att pressa priser, men också att undersöka alternativa boendeformer, ge nya möjligheter till boinflytande eller hitta nya lösningar för att bygga yteffektivt.”

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.