Annons

Privatvärdar i Mölndal höjer hyrorna

Mölndal 3 200 hushåll i Mölndal som hyr sin lägenhet av en privat hyresvärd får nu besked om höjda hyror. Detta efter avslutade förhandlingar mellan Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Många västsvenska hyresvärdar har redan hunnit höja hyran i år, efter förhandlingar med Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu står det klart att ytterligare 3 200 hushåll i Mölndal får högre månadskostnad.

Höjningen gäller hyresgäster som bor hos de privata Mölndalsvärdar som förhandlar via branschorganisationen Fastighetsägarna GFR, till exempel Stena, Wallenstam och Skandia.

Annons

Enligt uppgörelsen med Hyresgästföreningen höjs hyrorna med mellan 0,5 och 1,65 procent, i åtta olika nivåer. Den högsta nivån, 1,65 procent, motsvarar ungefär en hundralapp mer i månaden för den som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Hyreshöjningen gäller enligt uppgörelsen sedan 1 maj i år. Det betyder att berörda hyresgäster får betala de första månadernas höjning i efterskott.

Förra veckan presenterades resultatet av hyresförhandlingarna mellan samma parter för Göteborg. Där stannade hyreshöjningen slutligen på max 1,2 procent. Uppgörelsen i Göteborg är en av de lägsta hittills i hela regionen, och berör ungefär 40 000 hushåll.

Annons

LÄS MER: Så förhandlas din hyra

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Fakta: Hyreshöjningar i Mölndal i år
  • Mölndals största kommunala hyresvärd, Mölndalsbostäder, höjde sina hyror med i snitt 1,9 procent i april.
  • Förbo, där Mölndals stad är en av fyra kommunala delägare, har höjt hyrorna med i genomsnitt 1,99 procent i år. Uppgörelsen med Hyresgästföreningen blev klar först efter medling av det gemensamma tvistelösningsorganet Hyresmarknadskommittén i mars, och gäller sedan årsskiftet.
  • Nyligen blev det även klart att privata Mölndalsvärdar som förhandlar via ombudet RCB Fastighetsutveckling höjer hyrorna med mellan 1 och 1,5 procent från 1 april.
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.