Annons

Tunabyggens hyror klara

Borlänge De nya hyrorna för Borlänges kommunala hyresgäster är klar. Tunabyggen höjer med 0,84 procent från första februari. I och med den överenskommelsen är alla hyresförhandlingar i Dalarna klara utom den i Orsa.
Foto: Lena Mattsson
De nya hyrorna för Tunabyggens hyresgäster är klara. Höjningen på 0,84 procent genomförs från 1 februari.

Av de fjorton hyresförhandlingar som Hyresgästföreningen slutit med kommunala bostadsbolag i länet är den med Rättviksfastigheter den lägsta, 0,64 proccent. Hyreshöjningarna i Vansbro, 0,98 procent, Ludvika, 0,97 och Smedjebacken, 0,9 är de högsta.

Tunabyggens hyresgäster får alltså en höjning på 0,84 procent. Agneta Fahleson-Ericsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Borlänge, tycker att överenskommelsen är okey:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Förhandlingarna tog litet lång tid men vi har haft goda samtal med Tunabyggen och vi ska fortsätta träffas under året fram tills nästa års förhandlingar.

Annons

Tunabyggens vd Jörgen Olsson är också nöjd.

– Vi har genomfört hyresförhandlingar i en konstruktiv anda med god ton. Vi har nått en överenskommelse som båda parter kan acceptera och känna en trygghet i. Vi ser att höjningen ligger på en rimlig nivå utifrån de uppgörelser som nåtts i regionen och i landet, säger han i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Hyresförhandlingarna i Orsa har som Hem & Hyra tidigare skrivit om ännu en gång gått till medling.

Fakta: Hyrorna i Dalarna 2018
Bolag Kommun Hyreshöjning i procent
Bärkehus Smedjebacken 0,9
Gagnefsbostäder Gagnef 0,7
Gamla Byn Avesta 0,7
Hedemorabostäder Hedemora 0,85
Kopparstaden Falun 0,7 *
Leksandsbostäder Leksand 0,65
Ludvikahem Ludvika 0,97
Malungshem Malung-Sälen 0,8
Morastrand Mora 0,76
Norra Dalarnas Fast Älvdalen **
Rättviksfastigheter Rättvik 0,64
Säterbostäder Säter 0,8 ***
Tunabyggen Borlänge 0,84***
Vansbrohem Vansbro 0,98
* från 1 mars
** 42-60 kronor/månad beroende på lägenhetens storlek
*** från 1 februari
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.