Annons

Uddevallahem och Eidar högt på vinstlistan

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg De kommunala bostadsbolagen i Uddevalla och Trollhättan tillhör de värdar som ökat sin vinst allra mest. Men Eidars vd, Urban Blom, ifrågasätter Hem & Hyras granskning.

Christian Björk bor med sin fru Anette och deras ettårige son Ruben i en 3:a på 81 kvadrat på Hovhult i norra Uddevalla. Huset ägs av den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem och månadshyran ligger på 6 303 kronor. Av de pengarna tar Uddevallahem cirka 750 kronor i månaden i ren vinst.

– Det låter mycket. Med så stora vinster borde Uddevallahem kunna satsa mer på underhåll. Här på Hovhult är husen gamla och slitna. Fönstren behöver bytas ut. Många hyresgäster klagar på att det drar väldigt kallt, säger Christian.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Uddevallahem tillhör de kommunala värdar som ökat sin vinst allra mest. Från 83 kronor per kvadratmeter, år 2014, till 120 kronor per kvadrat, förra året. På två år har alltså resultatet ökat med 45 procent. Det placerar Uddevallahem på plats nio på listan över kommunala bostadsvärdar med störst vinstökning.

Thomas Aebeloe är vd för Uddevallahem.
Hur ser du på Uddevallahems stora vinst?
– Frågan måste ses i ett längre perspektiv. Just nu genomför vi flera omfattande renoveringar. Inom 2–5 år är det Hovhults tur. Men renovering kostar pengar och det är det vinsten ska gå till.
Ni bygger också mycket nytt. Går vinsten även dit?
– Det stämmer att vi nyproducerar mycket just nu och att det kostar pengar. Men av våra totala investeringar går en betydande del till stam- och rotrenoveringar av de hus vi redan har, säger Aebeloe och tillägger:
– Jag vill poängtera att hela vinsten stannar hos Uddevallahem. Vi är en allmännyttig bostadsstiftelse vilket innebär att det inte finns några ägardirektiv som säger att en viss del av vinsten ska delas ut till ägarna.

Annons

Även Eidar i Trollhättan har ökat sin vinst. Från 46 kronor per kvadratmeter, år 2014, till 77 kronor per kvadrat, förra året. På två år har resultatet ökat med 67 procent, vilket placerar bolaget på plats 6 på listan över kommunala bostadsvärdar med störst vinstökning. Men Eidars vd, Urban Blom, ifrågasätter Hem & Hyras undersökning.

Läs ocksåDeras värd gör storvinst

– Det en helt felaktig och orättvis analys att vinsten ökar. Undersökningen borde ta hänsyn till att vi nu lägger hundratals miljoner som tidigare kallats underhåll, men som nu aktiveras i balansräkningen utifrån den nya lagstiftningen, säger Urban Blom och fortsätter:
– Bolaget investerar drygt 700 miljoner per år under en treårsperiod, där mycket är nyproduktion men en stor andel är just underhåll och renoveringar.

Läs mer:

Annons

Så stor vinst gör de 50 största hyresvärdarna.

Läs ocksåHon betalar 6 000 till värdens vinst

Deras värd gör storvinst. 

Läs också 40 procent av hyran ren vinst för Contentus Stora vinster för privata värdar Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.