HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Uppsalahem bjuder hyresgäster på kvarterskonserter

Uppsala Omkring 30 minikonserter ute i bostadsområden och balkonggymnastik med Friskis & Svettis. Så försöker Uppsalahem hålla sina hyresgäster på bra humör i pandemitider. På måndagskvällen var det premiär för pop up-spelningarna.
Foto: Petra Marandi Roos
Jimmy Brånn spelade för hyresgästerna i Linnéhuset nära Mimmi Ekholms plats på måndagskvällen. Det ruggiga vädret till trots blev det i alla fall lite balkongdans.

De mörka molnen hänger tunga och det är runt fem grader ute när Jimmy Brånn tar plats på den tillfälliga scenen på Linnéhusets innergård, nära Mimmi Ekholms plats i Uppsala. Linda Ryttlefors som är kommunikationschef på Uppsalahem kliver först fram till mikrofonen:

– Hallå, hallå, hör ni mig Linnéhuset? Nu får ni komma ut på balkongerna! Öppna fönstren och släpp in den härliga majkylan! säger hon.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Uppsalahem ordnar pop up-spelningarna tillsammans med det lokala eventbolaget Brink & Berger, som tidigare bland mycket annat har legat bakom en lång rad konserter i Parksnäckan och Botaniska trädgården. Tanken från Uppsalahems sida är både att göra något positivt för hyresgäster som tillbringar ovanligt mycket tid hemma i lägenheten och för lokala musiker som har fått sina spelningar avbokade på grund av coronaepidemin.

Jimmy Brånn drar igång med Haddaways 90-talsdanshit ”What is love”, i en mer avskalad tappning på gitarr, och fortsätter sen med Aviciis ”Waiting for love”. Fler och fler i kvarteret kommer ut på balkonger och ställer fönster på glänt. Några filmar med sina mobiler och en man dansar på sin balkong på andra våningen.

– Det är förbannat kallt om tassarna alltså, men skål på er vänner, säger Jimmy Brånn och höjer en burk mineralvatten mot den ganska fåtaliga och väldigt utspridda publiken.
Sen gör han ett tvärt genrekast till ”En kväll i juni” av Lasse Berghagen.

Annons
Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Ni får gärna sjunga med! ropar Jimmy Brånn och får några hyresgäster med sig.

Hanna, Sixten och Christian Pedersen bor i kvarteret och tog sig ut på innergården för att ta del av konserten. Sixten hittade en kompis att leka med, men gick med på att stå stilla en stund för att vara med på foto.

Ett fåtal personer har också kommit ut ur sina lägenheter, ut på själva innergården. Bland dem är familjen Hanna, Christian och Sixten Pedersen. Sixten har hittat en lekkamrat som han springer och klättrar runt med på innergården under konserten.

– Det här är jättetrevligt! Synd att det är lite kallt och lite få människor bara, säger Hanna.

Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

– Ja det här får gärna ske fler gånger! säger Christian.

Det är bara de som bor i området som får information om konserterna, för att undvika folksamlingar, men spelningarna livesänds också via Facebook så att vem som helst kan ta del av dem. Samma kväll som premiärkonserten uppträder Jimmy Brånn en gång till, i Sala backe. Sen fortsätter programmet med spelningar de kommande dagarna och veckorna.

Annons

– På torsdag ska folkrockartisten Jack Moy spela och på lördag kommer en dj att spela i ett studentområde. Folk blev minst sagt förvånade och glada när jag började ringa runt, så det har gått snabbt att göra bokningarna, säger Fredrik Annell-Berger, vd på Brink & Berger.

Förutom musik kommer det att ordnas 15–20 Friskis & Svettis-pass i olika bostadsområden, då det är tänkt att hyresgästerna ska kunna delta från sina balkonger.

– Vi hoppas att det här ska bli något att prata om och minnas och då tänker jag inte minst på alla som är 70+ och lever extra isolerat nu, säger Benny Enholm, tillförordnad vd på Uppsalahem, som har tagit en promenad med sin hund till konserten.

Corona i Hyressverige
Läs också Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng Virginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.