Annons

Var ”superhost” på Airbnb – riskerar hyreskontrakt

Malmö Hon beskrevs som en erfaren "superhost" i en annons på Airbnb och hade fått totalt 31 omdömen från olika hyresgäster. Men grannarna klagade på hotellverksamheten i hyreshuset och nu vill värden riva hyreskontraktet.
Airbnb:s logga och hand med pengar i lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Redan när hyresgästen flyttade in i sin lägenhet misstänkte hyresvärden att hyresgästen ljög om sin inkomst för att få hyreskontraktet. Under de fem år som hon bott i lägenheten har hon slarvat med hyran och ofta betalat in den för sent, hävdar hyresvärden. Men det var inte förrän hyresvärden upptäckte att hyresgästen olovligen ska ha hyrt ut sin lägenhet via Airbnb som de fick nog. De skickade i början av sommaren ut varningsbrev till hyresgästen som, enligt värden, ändå fortsatte med svartuthyrningen. Nu sägs hon upp. Hyresgästen nekar dock till att ha hyrt ut lägenheten mer än under en sommarmånad.

Fallet ligger nu i hyresnämnden och som bevis har hyresvärden lämnat in annonsen som legat på Airbnb:s webb. Där presenteras den 96 kvadratmeter stora lägenheten i norra Malmö som ett rent och centralt boende för upp till fyra gäster. Hyresvärden, det vill säga förstahandshyresgästen, beskrivs som en ”superhost” vilket innebär att hon är en ”erfaren värd med bra omdömen”. Totalt står det att det finns 31 omdömen från olika hyresgäster som hyrt lägenheten för 576 kronor per natt, vilket motsvarar drygt 17 000 kronor på en månad, förutsatt att den varit uthyrd hela tiden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Trots att hyresvärden skickade ett varningsbrev till hyresgästen i början av sommaren 2018 ska hotellverksamheten ha fortsatt under sommaren, menar hyresvärden. Grannar har hört av sig och klagat på att det rört sig mycket folk till och från lägenheten. De ska ha uppfattat det som om det pågick en hotellverksamhet där.

Annons

Som bevis finns tio omdömen som skrivits under sommaren från nöjda hyresgäster. ”We felt very welcome”, ”a wonderful host”, ”a pleasure staying at her place” och ”fin lägenhet, rent och snyggt” står det bland de omdömen skrivna av de som hyrt lägenheten under sommarmånaderna. På lägenhetsdörren har det suttit en fast monterad nyckelbox med kodlås för att underlätta incheckningen för hyresgästerna.

Förstahandshyresgästen har uppgett till hyresvärden att hon under sommaren hyrt ut lägenheten under en månad. Annonsen har nu tagits bort från Airbnb och nyckelboxen monteras bort. Över märket efter boxen sitter nu en teckning, enligt hyresvärdens uppgifter. Hyresvärden utgår från att hyresgästen har haft sitt boende ordnat på annat håll men tanke på omfattningen av uthyrningen.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Hem & Hyra har tidigare berättat om en hyresgäst i Malmö som förlorade sitt hyreskontrakt efter att ha hyrt ut till prostituerade via Airbnb. Tidigt i höstas kom ett beslut från Svea hovrätt där en hyresgäst i Göteborg blev av med hyreskontraktet efter att ha hyrt ut via Airbnb.

Fakta: Uthyrning kräver tillstånd av värden

Som hyresgäst får du ha inneboende. Hur det definieras vid uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster är i nuläget oklart. För att hyra ut hela lägenheten krävs i alla lägen tillstånd av hyresvärden, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder.

Airbnb startade 2008. Enligt statistik från Airbnb lär svenskar ha tagit emot en halv miljon personer som gäster under 2017. Ännu fler svenskar ska att rest till andra destinationer utanför landet. I genomsnitt ska varje svensk ”värd” har tjänat 23 114 kronor under 2017. Totalt hyrdes varje bostad ut 28 dagar per år.

Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Säger hon bor med exmaken och hans nya fru – får behålla kontraktet Johan hyrde ut via Airbnb - blev uppsagd utan förvarning: "Jävligt obehagligt" Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.