HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Varbergs Bostad backar om miljötvättmaskiner

Varberg Missnöjet bland hyresgästerna har fått Varbergs Bostad att tänka om. Nu kommer bolaget att ta bort kallvattentvättmaskinerna på Håsten. Många hyresgäster är missnöjda med tvättresultatet och oroliga för smittspridning.
Foto: Minna Ulin
Kampen gav resultat. Elisabeth Persson, Sven-Olof Andersson, Marie Hägg och Ann Weidbo är aktiva i bostadsområdet Havstrutens gårdsråd.

– Vi har fattat ett beslut att ta bort maskinerna inom de närmaste veckorna och en tidplan för detta kommer inom kort skickas ut till hyresgästerna, säger Mattias Qwinth, förvaltningschef på Varbergs Bostad.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat är Havstruten på Håstensgatan försöksområde för energisnåla tvättmaskiner. Maskinerna tvättar med avjoniserat kallvatten och utan tvättmedel.

Läs ocksåTvättstugan på väg att försvinna – hälften tvättar hemma

Men en enkätundersökning som Havstrutens gårdsråd har gjort visar att en stor del av hyresgästerna är missnöjda med maskinerna. Dels för att de inte anses tvätta rent, dels för att det finns oro för spridning av covid-19 och andra smittor, när varken temperatur eller tvättmedel kan slå ut bakterier eller virus.

Varbergs Bostad har tidigare velat vänta ett år innan en utvärdering skulle göras. Nu kommer försöket alltså att avbrytas i förtid.

Sven-Olof Andersson.

Sven-Olof Andersson sitter i gårdsrådet och är mycket nöjd med beskedet.

– De gav med sig. Jag fick beskedet alldeles nyss från vår jurist på Hyresgästföreningen. Det här är resultatet av att vi har jobbat tillsammans, säger Sven-Olof Andersson.

På gårdsrådets facebooksida haglar de glada tillropen från hyresgäster i kvarteret.

Omsvängningen från Varbergs Bostad kommer efter att de boende tagit hjälp av Hyresgästföreningen och skickat ett krav på åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. Kravet är att maskinerna byts ut till konventionella, som tvättar med varmvatten och tvättmedel. Bland annat stöder sig hyresgästerna på mejlväxling med en professor i infektionsmedicin.

Läs ocksåThorleifs lyft: blev billigare att hyra via bilpool

– Jag blev lite överraskad över att processen med hyresnämnden fungerade, men det gjorde den, säger Sven-Olof Andersson.

Mattias Qwinth på Varbergs Bostad säger att det framför allt är hyresgästernas synpunkter som gjort intryck på bolaget.

– Självklart har det spelat in. Vi lyssnar på hyresgästerna. Hade synpunkterna pekat åt andra hållet så hade vi lyssnat på det också. Vi har fått många klagomål på maskinerna och kunnat se att de inte används, säger han.

Läs ocksåLjudkänslig hyresgäst får rätt att hyra ut i andra hand

Varbergs Bostad vill dock inte räkna ut kallvattentvätt för all framtid.

– Vi kommer att bevaka forskningen runt det här. Än så länge är forskningsläget lite oklart, men tekniken utvecklas hela tiden. Om vi ser att det fungerar kan det vara möjligt att vi provar igen. Vi arbetar aktivt med miljötänkande och hållbarhet, säger Mattias Qwinth.

Cassandra Cramér.

Cassandra Cramér är jurist på Hyresgästföreningen. Hon betonar också gårdsrådets arbete.

– De har varit jätteaktiva. Det tror jag haft stor betydelse, speciellt enkäten som visat att väldigt få uppskattar maskinerna. Det är glädjande att se att hyresvärden lyssnar på det, säger Cassandra Cramér.

Hyresvärdar på flera håll i landet har infört kallvattentvätt på försök. Ofta har det lett till missnöje bland de boende. Flera forskare pekar på att metoden saknar vetenskapligt stöd. Metoden försvaras dock av leverantören

Än så länge har dock ingen hyresnämnd gjort en bedömning av om det ska klassas som en brist att inte alla maskiner i tvättstugan tvättar varmt.

– Det hade varit lite spännande att se, rent juridiskt. Men för hyresgästerna är det så klart bättre att det inte behöver prövas i hyresnämnden, säger Cassandra Cramér.

Hyresgästföreningen kommer att återkalla sitt åtgärdsföreläggande först när maskinerna rapporteras vara borta.

LÄS MER:

Läs Hem & Hyras artikel om Familjebostäders nya tvättstugor med avjoniserat vatten i Tynnered och Chalmersforskarens kommentar om tekniken.

Läs också Hem & Hyras intervju med forskare om smittspridningsrisk i tvättstugor

Läs också Anna surrar med grannarna Kritik mot tvätt i miljövänlig kallvattenmaskin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.