Annons

Värdar kräver chockhöjd hyra – Hyresgästföreningen slår tillbaka med motbud på 2,4 procent

Stockholm Det blåser upp till strid om nästa års hyreshöjningar. Fastighetsägarna Stockholm krävde en chockhöjning med 9,5 procent. Men nu slår Hyresgästföreningen tillbaka och lägger ett motbud på 2,4 procent. ”Det gör ont att lägga ett motbud på 2,4 procent men utifrån kostnadsökningarna så hamnar vi där”, säger Kristoffer Burstedt, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Stockholm
Foto: Kenneth Samuelsson & Getty Images
Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen Region Stockholm berättar att de har lagt ett motbud som ligger långt under Fastighetsägarnas krav.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att hyresvärdar i landet kräver hyreshöjningar på cirka tio procent. Än så länge har det varit tyst från Hyresgästföreningens sida men idag tog Hyresgästföreningen region Stockholm bladet från munnen – med besked.

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen region Stockholm, berättar nu att Hyresgästföreningen har lagt ett motbud på 2,4 procent till Fastighetsägarna Stockholm.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

För de med högre presumtionshyror i nyare hus så säger Hyresgästföreningen ja till en hyreshöjning på maximalt 1,2 procent. Även de hyresgäster med kallhyra ska få en höjning en bit under 2,4 procent om Hyresgästföreningen får bestämma.

– Det gör ont att lägga ett motbud på 2,4 procent men utifrån fastighetsägarnas ökade kostnader och om vi tittar på trepartsöverenskommelsen så hamnar vi där, sedan vill vi se lägre hyror för de med kallhyra och de som har presumtionshyror, säger han.

Annons

Motbudet ligger långt från de 9,5 procent som Fastighetsägarna Stockholm vill ha i höjning. Men Kristoffer Burstedt sätter motbudet i ett sammanhang.

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

– En höjning med 2,4 procent skulle vara den högsta höjningen i Stockholm stad på tio år, säger han.

Vad Fastighetsägarna Stockholm anser om Hyresgästföreningens motbud är tydligt i en skriftlig kommentar från Nathalie Brard, Chef Fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Annons

”Hyresgästföreningen verkar inte fullt ut ha insett vad som händer i ekonomin just nu. I en värld där kostnaderna för att förvalta hyresfastigheter stiger med 20-25 procent eller mer, skulle Hyresgästföreningens motbud, om det blev verklighet, utgöra ett stort hot mot hyresrättens framtid”.

Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

Fastighetsägarna Stockholms hyreskrav på 9,5 procent gäller hyresförhandlingar om ett ramavtal med Hyresgästföreningen region Stockholm som bestämmer hur stor hyreshöjningen ska bli från första januari 2023. Ramavtalet rekommenderas sedan att användas av privatvärdar i Stockholm med cirka 95 000 lägenheter.

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något” Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.