HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värdar kräver chockhöjd hyra – Hyresgästföreningen slår tillbaka med motbud på 2,4 procent

Stockholm Det blåser upp till strid om nästa års hyreshöjningar. Fastighetsägarna Stockholm krävde en chockhöjning med 9,5 procent. Men nu slår Hyresgästföreningen tillbaka och lägger ett motbud på 2,4 procent. ”Det gör ont att lägga ett motbud på 2,4 procent men utifrån kostnadsökningarna så hamnar vi där”, säger Kristoffer Burstedt, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Stockholm
Foto: Kenneth Samuelsson & Getty Images
Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen Region Stockholm berättar att de har lagt ett motbud som ligger långt under Fastighetsägarnas krav.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att hyresvärdar i landet kräver hyreshöjningar på cirka tio procent. Än så länge har det varit tyst från Hyresgästföreningens sida men idag tog Hyresgästföreningen region Stockholm bladet från munnen – med besked.

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen region Stockholm, berättar nu att Hyresgästföreningen har lagt ett motbud på 2,4 procent till Fastighetsägarna Stockholm.

Läs också3 000 hyresgäster får betala hyreshöjning och kristillägg till Balder

För de med högre presumtionshyror i nyare hus så säger Hyresgästföreningen ja till en hyreshöjning på maximalt 1,2 procent. Även de hyresgäster med kallhyra ska få en höjning en bit under 2,4 procent om Hyresgästföreningen får bestämma.

– Det gör ont att lägga ett motbud på 2,4 procent men utifrån fastighetsägarnas ökade kostnader och om vi tittar på trepartsöverenskommelsen så hamnar vi där, sedan vill vi se lägre hyror för de med kallhyra och de som har presumtionshyror, säger han.

Motbudet ligger långt från de 9,5 procent som Fastighetsägarna Stockholm vill ha i höjning. Men Kristoffer Burstedt sätter motbudet i ett sammanhang.

Läs ocksåVärmepump blir tillval - så stoppar Jonnie och grannarna chockhöga elräkningarJonnie Johansson, Kävlinge, värmepump, KKB

– En höjning med 2,4 procent skulle vara den högsta höjningen i Stockholm stad på tio år, säger han.

Vad Fastighetsägarna Stockholm anser om Hyresgästföreningens motbud är tydligt i en skriftlig kommentar från Nathalie Brard, Chef Fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

”Hyresgästföreningen verkar inte fullt ut ha insett vad som händer i ekonomin just nu. I en värld där kostnaderna för att förvalta hyresfastigheter stiger med 20-25 procent eller mer, skulle Hyresgästföreningens motbud, om det blev verklighet, utgöra ett stort hot mot hyresrättens framtid”.

Läs ocksåSjälvförsörjande på el – men hyresgästernas räkning rusar 650 procentWallenstam är självförsörjande på el, bland annat för att skydda sig mot prissvängningar. Men skyddet gäller inte för hyresgästernas del.

Fastighetsägarna Stockholms hyreskrav på 9,5 procent gäller hyresförhandlingar om ett ramavtal med Hyresgästföreningen region Stockholm som bestämmer hur stor hyreshöjningen ska bli från första januari 2023. Ramavtalet rekommenderas sedan att användas av privatvärdar i Stockholm med cirka 95 000 lägenheter.

Läs också Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Chocken: Alla Popova, 85, får högre elräkningar än hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.