HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vidingehem – en av få värdar som bygger garage

Blekinge Hyresgästernas bilar får ofta stå ute i kylan när bostadsbolagen i Småland och Blekinge bygger nytt. Men inte alltid. I Gemla kan exempelvis Tommy Ekelund parkera i ett nybyggt garage.
Foto: Annika Wallsson
Nytt. För Tommy Ekelund i Gemla, som har Vidingehem som hyresvärd, var garage en viktig del i valet av lägenhet.

Totalt 35 kommunala bostadsbolag i Småland och Blekinge har svarat på Hem & Hyras fråga om de bygger garage i samband med nya lägenheter, carport räknas inte in i begreppet.

Endast två bolag svarade ”Ja, alltid” på frågan.

Läs ocksåByggandet minskar – trots ett skriande behov

Ett av dem är Vidingehem.

–Vi bygger inte garage till alla lägenheter. Om vi bygger 20 lägenheter kanske det blir 15 garage,
säger Håkan Strandmark, Vidingehems fastighetschef.

Varför bygger ni garage?

Läs ocksåLång kö till små bostäder i Mjölby – nu byggs fler

– Det är efterfrågan som har styrt och att våra hyresgäster varit beredda att betala för garage. Hur många vi bygger beror lite från plats till plats vad som är lämpligt. Vi har ingen generell regel för antalet, säger Håkan Strandmark.

Mönsterås bostäder är ett av 14 bolag som svarade ”Nej, aldrig” på frågan om de bygger nya garage.

– Vi har inte så stor efterfrågan på garageplatser. Vi har redan ett 30-tal garageplatser som är lediga. Det kan vara för att det upplevs som lite trångt mellan bilarna för det är inga skiljeväggar mellan platserna. En och annan plats ligger inte så centralt och det kanske gör att efterfrågan är lite lägre, säger Mönsterås bostäders vd, Armin Avdic, och fortsätter:

Läs ocksåNya hyresrätter på gång i Olofström

– Vi planerar för att bygga nya bostäder i hamnområdet, men vi valde bort både garage och carport av kostnadsskäl.

I september förra året lämnade Tommy Ekelund och hans fru villalivet och flyttade in i en ny lägenhet i Gemla. De kunde även välja till ett nybyggt garage. Och nappade.

– Att det fanns garage var viktigt för mig, det vill jag påstå. Jag hade garage tidigare så att ha garage är ju ingen nyhet för mig. Det var fräscht i mitt gamla garage också, men visst är det en fördel att få nytt, säger Tommy Ekelund.

De betalar omkring 350 kronor i månaden för garaget, inklusive el.

– Det tycker jag att det är värt, säger Tommy Ekelund.

Diagrammet visar hur 35 kommunala bostadsbolag i Småland och Blekinge svarat på frågan. Carport räknas inte in i begreppet garage. Frågan rör nyproduktion under de senaste tre åren, samt planerad nyproduktion.

Läs också 160 nya lägenheter ska byggas i Borlänge Nytillskott av lägenheter i Gällivare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.