Annons

Vräkning av kriminella bröder kostade över en miljon – hyresgästerna står för notan

Malmö Kommunala MKB anlitar en extern advokatbyrå för att kasta ut hyresgäster som begår brott. Notan för ett fåtal uppsägningar har blivit skyhög. ”Vi tycker att nyttan av det vi har gjort i de här fallen överstiger kostnaderna”, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på bolaget.
Vräkningar av kriminella
Foto: Anders Paulsson/Gry Ellebjerg
Genrebild.

Skottlossning mot hus, knarkhandel på gården eller sprängdåd mot portar. Den våldsamma gängkriminaliteten har rotat sig i landets hyreshusområden. Det kan få enorma konsekvenser för grannarna eller värdens personal som bokstavligen hamnar i skottlinjen om de har otur.

I Malmö har kommunala MKB på senare år legat i framkant i sina försök att kasta ut kriminella hyresgäster, och deras familjer. Bakom ligger principen att den som står på kontraktet ansvarar för vad inneboende och familjemedlemmar tar sig för. Men notan för endast en handfull uppsägningar har blivit skyhög, det visar MKB:s fakturor.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

– Vi har ansvar för trygghet och trivsel för våra kunder. När det händer saker som äventyrar detta så agerar vi och det är inte bara i de här fallen utan även i mindre allvarliga. Det bor 65 000 malmöbor hos oss och vi har ansvar för att leverera ett tryggt och trivsamt boende. Därför agerar vi, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Miljonkostnad för vräkning av bröder

Det mest uppmärksammade fallet är kopplat till Limhamns sjöstad vid stranden till Öresund. Här bodde ett föräldrapar med två vuxna söner som är del av Malmös gängmiljö. Huset utsattes för upprepade attacker med bomber och skott, från förmodade fiender till bröderna. Grannarna levde i skräck och MKB försökte i två omgångar säga upp familjen med hjälp av advokatfirman. Den juridiska vägen blev en återvändsgränd då värden förlorade i Svea hovrätt. Föräldrarna flyttade senare självmant.

Termosbomb utanför MKB:s lägenhet i Limhamns sjöstad
En termosbomb som polisen hittade utanför MKB:s lägenhet i Limhamns sjöstad.

Nu kan Hem & Hyra avslöja vad allt kostade. För den externa advokathjälpen i enbart detta fall har MKB betalat drygt 1,1 miljoner kronor i extrakostnader.

På Rosengård drev bolaget på liknande sätt en uppsägning mot en mamma. En av hennes söner hade dömts av tingsrätten för tillverkning av termosbomber åt kriminella i lägenheten. MKB rev mammans kontrakt och tog uppsägningen till hyresnämnden. Där kom parterna överens om en förlikning som innebar att familjen skulle flytta.

Notan för MKB hamnade i detta fall på minst 426 000 kronor

I ett hus på Segevång tog kriminella kontroll över en lägenhet. Enligt polisen fungerade den som förvaringsplats för narkotika och vapen. Flera polistillslag följde och grannarna vittnade om rädsla. Hyresvärden drev en uppsägning mot den unga kvinna som stod på kontraktet och fick henne till slut att flytta självmant. Notan: minst 178 000 kronor

Läs ocksåDe betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt”En man i kostym, bakåtslickat hår och mustasch som öppnar en dörr till en byggnad med en skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet".

Specialkompetens och extra säkerhet vid vräkningar av kriminella

De senaste tre åren har MKB betalat ut över tre miljoner kronor till välrenommerade advokatbyrån Setterwalls. Mer än hälften rör vräkningar av kriminella, och deras familjer. Byrån är mest känd för affärsjuridik men här handlar det i stället om att förbereda uppsägningar, kartlägga brottsutredningar och driva fallen i hyresnämnden. Arbetet debiteras ner på minuten.

Annons
Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

– Vi har ingen stor juristavdelning utan tar in hjälp vid behov. Antingen kan behovet vara specialistkompetens eller så är det säkerhetsskäl. Man diskuterar från fall till fall om vi ska driva det själva eller ta in hjälp. Jag tippar att det både är säkerhetsskäl och behov av specialistkompetens här, säger Margaretha Söderström.

Hyrorna är ju era huvudsakliga intäkter. Hur påverkar de här kostsamma rättsfallen era andra hyresgäster och deras hyror?

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

– Det är helt rätt att hyrorna i princip är vår enda intäkt, vi omsätter ungefär tre miljarder på ett år och har 27 000 lägenheter. Hyrorna förhandlas varje år och man tittar mycket på den generella kostnadsutvecklingen, under de sista åren har allt blivit väldigt mycket dyrare, och vad som kan vara rimligt ur ett kundperspektiv. Vi har absolut respekt för att det här är mycket pengar, de 1,7 miljoner kronor som det har varit hittills. Men vi har ansvar för ett tryggt och trivsamt boende så vi kan inte heller inte låta bli att göra någonting. Kunderna förväntar sig också att vi agerar. Vi tycker att nyttan av det vi har gjort i de här fallen överstiger kostnaderna.

MKB har drivit de kostsamma vräkningarna med hjälp av äldre lagstiftning där uppsägningar kopplade till kriminalitet inte var lika lätta att genomföra som idag. Tidigare krävdes det enkelt beskrivet att brottsligheten inneburit störningar eller att lägenheterna i sig använts som en form av brottsverktyg.

Hårdare lagar kan ge fler uppsägningar

I juli i år ändrade riksdagen lagen och nu räknas även brott som sker i närområdet in. Nu som tidigare är den som står på hyreskontraktet ansvarig för vad anhöriga på adressen gör. De hårdare lagarna har över tid haft brett politiskt stöd men har även mött kritik. Det har kommit från myndighetspersoner som sett vräkningarna som ett sätt att bara flytta problemen utan att lösa dem men även från anhöriga som drabbas.

Mamman Sanna i Malmö som Hem & Hyra intervjuade oroade sig för vad framtiden skulle innebära:

– Hur mycket vi än försöker styra våra barn så kan vi inte styra allt. De tar sina egna beslut. Ett sådant här lagbeslut hade förstört livet för den resterande familjen också.

Mycket pekar mot att antalet uppsägningar kommer att öka med hårdare lagar. En majoritet av landets större hyresvärdar har uppgett att de är redo att börja använda de hårdare reglerna. Enligt Hem & Hyras tidigare granskning, som skedde innan lagen klubbats genom, kan skärpningen innebära att ett femtiotal hushåll per år, bara i Malmö, blir uppsagda.

Annons

Mjukare metoder mot kriminella

MKB har i de aktuella fallen gått den hårda, och kostsamma, vägen via uppsägningar i domstol. Enligt bolaget är det en sista utväg som föregås av dialoger och samtal.

– När vi inte kommer längre eller när det inte blir någon förbättring är detta sista möjligheten, säger kommunikationschefen Margaretha Söderström.

Det privata bostadsbolaget Trianon i Malmö har valt att fokusera på dialog och har satt i system att försöka få familjer med kriminell belastning att flytta frivilligt.

Olof Andersson Trianon - bolaget förhandlar med kriminella
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon.

– Generellt sett så har man större framgång med dialog än med juridik. Den nya lagen känns mer som symbolpolitik och det kan vara svårt att bevisa saker i rätten. Vi har inte haft några fall där vi har använt den nya lagstiftningen, säger Trianons vd Olof Andersson.

Tidigare i år lyckades bolaget genom samtal flytta på en familj där flera av sönerna har tongivande roller inom Malmös gängmiljö. Poliser har tidigare beskrivit hur bröderna haft en negativ påverkan på hela närområdet. Familjen är fortfarande hyresgäster hos bolaget men nu på en ny adress.

Är ni nöjda med hur detta har gått?

–  Vi har inte fått in några nya klagomål över huvud taget, säger Olof Andersson.

Fakta: Kriminella kan lättare vräkas med nya lag

Hand som håller i lagbok

Hyresvärdarna kan sedan i somras lättare säga upp hyreskontrakt, detta kopplat till brottslighet som får negativa konsekvenser för kringboende och hela bostadsområdet. Tidigare har den här typen av vräkningar främst varit kopplade till vad som händer i lägenheten eller hyreshuset.

Arbetet med att ändra lagen drogs i gång för några år sedan av den tidigare S-regeringen men slutfördes av Tidöpartierna.

Läs också Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.