Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Dyster läsning om de värsta värdarna

Susanna Skarrie

Han driver långdragna ­juridiska processer mot sina hyres­gäster, många gånger med hjälp av privat­detektiver som spanar på dem. Hyres­gästerna pratar om psykisk ­terror.
Värden misstänks också sedan många år för svarthandel med hyreskontrakt. Vi har vittnesmål från hyresgäster som betalat hundratusentals kronor för ett förstahandskontrakt.
Fastigheten på Upplandsgatan i Stockholm kvalificerar sig verkligen för att finnas med i vår samman­ställning över landets värsta värdar.

Ändå har jag valt att inte namnge ­värden. Varför? Behöver han inte ­varnas för? Jo, förvisso. Många andra värdar som finns i listan är namngivna. I flera fall heter deras företag dessutom som de själva gör, vilket i praktiken blir detsamma.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men på en punkt skiljer sig värden på Upplandsgatan från de andra ­värdarna. Att ta betalt svart för sina hyreskontrakt är olagligt, och då blir avvägandet om att namnge svårare. Ju allvarligare handlingar en person anklagas för, desto för­siktigare bör man vara med att namnge.

Det borde kanske vara olagligt att vara en så dålig värd som de ­som är med på vår värsta värden-lista, men det är det inte. Att sälja kontrakt är däremot en ­kriminell handling.

Annons

Som offentlig person får du tåla lite ­hårdare granskning. Men många ­privata ­värdar som hamnar på vår lista har små ­bestånd och kan därför inte bedömas vara ­offentliga personer. Dessutom finns det ­komplikationer med värdar som är ­psykiskt eller fysiskt sjuka och som ­ställer saken i ett annat ljus.

Läs ocksåHär är landets värsta värdar

Listan över landets värsta värdar är en ganska dyster läsning. Safaa i Åmål kom hem till avloppsvatten som ­forsade från taket ner i vardagsrummet. Victor fick borsta tänderna
i ljuset från mobilen i sin mörka lägenhet efter att värden klippt all hushållsel. Gull-Britt fick ett stort plank snickrat framför fönstret och ­dörren igenspikad när värden tyckte att hon tittade ut för mycket.

Vår sammanställning visar ­också att det blivit allt vanligare att värdar försöker höja hyran utan att förhandla. Där är upp­finningsrikedomen stor.

Annons

Men samtidigt får vi inte glömma alla landets ­värdar som INTE finns med på vår lista. De som sköter sitt värdskap varje dag och skapar trygghet och trivsel för sina hyres­gäster. De är trots allt i klar ­majoritet, tack och lov.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.