HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

40 år i korridor och sänkt hyra – de här Uppsalaartiklarna lästes mest 2019

Uppsala Artikeln om Staffan Ahlner som bott i studentkorridor i över 40 år blev årets mest lästa på Hem & Hyras Uppsalawebb. Annat som intresserade många var de stora hyressänkningarna i kvarteret Åpromenaden i Uppsala och grannarna i Östervåla som hotades med vräkning om de inte tog ner sina kattnät. Här är de tio mest lästa nyheterna från Uppsala län 2019:
Foto: Johan Wahlgren/Petra Marandi Roos
Staffan Ahlner som bott i studentkorridor i över 40 år, hyressänkningarna genom domstolsbeslut i kvarteret Åpromenaden i Uppsala och Hebygårdars hot om vräkning mot hyresgäster i Östervåla med kattnät på balkongerna blev några av årets mest lästa artiklar från Uppsala län på hemhyra.se.
Staffan Ahlner har bott i samma studentrum på 19 kvadrat i Flogsta i Uppsalasen 1986,

1. Staffan har bott i studentkorridor i över 40 år
1972 kom Staffan från Lidingö till Uppsala och Flogsta för att plugga matte och astronomi. 1986 flyttade han in i sitt nuvarande rum med utsikt över hustak och tallar. Genom att dela kök med studenter från världens alla hörn har han lärt sig att laga mat från många olika länder, och har numera hemmarestaurang i sitt rum på 19 kvadratmeter. Artikeln, som publicerades i augusti, blev årets mest lästa från Uppsala län på hemhyra.se.

 

61 hyresgäster i kvarteret Åpromenaden i Uppsala fick rätt till sänkt hyra genom ett beslut i hovrätten.

2. Hyresgäster får rätt till kraftiga hyressänkningar i historisk dom
Hovrätten gav genom sitt beslut 61 hyresgäster i det nybyggda kvarteret Åpromenaden i Uppsala rätt till hyressänkningar på tusentals kronor, vilket vi berättade om i början av december. Fallet är banbrytande och kan få betydelse för hyresgäster i hela landet. Artikeln blev den näst mest läsa Uppsalanyheten under 2019.

 

Sofia Ericsson (med katten Gimli), Else-Mari Wallström och Yvette Stairs är grannar på Torgvägen i Östervåla. De vill kunna släppa ut sina katter på balkongen utan att oroa sig, men hyresvärden har krävt att de ska ta bort sina kattnät.

3. Kattägare hotas med vräkning om de inte tar ner balkongnät
I april skrev vi om hyresgäster i Östervåla som hotats med vräkning av den kommunala hyresvärden Hebygårdar om de inte tog ner sina kattnät från balkongerna. ”Vi tycker att det ser hemskt ut. Det håller nog många hyresgäster med om också”, sa Hebygårdars dåvarande vd Ove Hedberg till Hem & Hyra. Frågan engagerade både kattägare runt om i länet och boende i Östervåla och artikeln väckte diskussioner på Facebook.
 

4. Lättare få studenter att flytta
Artikeln om Staffan Ahlner som var mest läst under året var en av flera artiklar där Hem & Hyra tittade närmare på bostadssituationen för studenter. I bostadsbristens Uppsala har det på senare år blivit mycket lättare för Studentstaden att få hyresgästerna att flytta ut när de avslutat sina studier. Vi försökte svara på varför.
 

5. Johan Stendahl jagas vidare med jätteskuld
De misskötta brukslängorna i Tobo har varit en riktig följetong på hemhyra.se. Husen var i så dåligt skick under en period under dåvarande hyresvärden Johan Stendahls förvaltarskap att de blev satta under tvångsförvaltning. I januari kunde vi berätta att Johan Stendahl jagades av Kronofogden för skulder på 331 miljoner.
 

Angelica Donvill är en av de hyresgäster i kvarteret Åpromenaden som fått rätt till hyressänkning i och med hovrättens beslut.

6. Angelica i Uppsala får hyran sänkt med över 1 500 kronor
Efter att det stod klart att hovrätten gav hyresgästerna i kvarteret Åpromenaden rätt till stora hyressänkningar träffade vi en av dem, Angelica Donvill. Hon och hennes fru skulle dessutom få tillbaka omkring 20 000 av Uppsalahem i överhyra de betalt under drygt ett år sedan rättsprocessen inleddes.

 
7. Stora hyressänkningar i nytt Uppsalaområde
Även på sjunde plats hamnade en artikel om Åpromenaden. Den här artikeln publicerades i juni när hyresnämnden beslutat att hyresgästerna hade rätt till stora hyressänkningar. Uppsalahem överklagade senare hyresnämndens beslut, men hovrätten gick på hyresnämndens linje. Hovrättens beslut går inte att överklaga.

 

Representanter för alla partier i kommunfullmäktige deltog i debatten (utom för det precis nystartade Utvecklingspartiet Demokraterna som tidigare politiska vilden Stefan Hanna är en av initiativtagarna till). Från vänster: Mohamad Hassan (L), David Perez (SD), Tobias Smedberg (V), Emil Karlsson (Fi), Marie Linder (förbundsordförande för Hyresgästföreningen), Jonas Segersam (KD), Freija Carlstén (C), Paul Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Cecilia Forss (M).
Representanter för alla partier i kommunfullmäktige deltog i debatten (utom för det precis nystartade Utvecklingspartiet Demokraterna som tidigare politiska vilden Stefan Hanna är en av initiativtagarna till). Från vänster: Mohamad Hassan (L), David Perez (SD), Tobias Smedberg (V), Emil Karlsson (Fi), Marie Linder (förbundsordförande för Hyresgästföreningen), Jonas Segersam (KD), Freija Carlstén (C), Paul Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Cecilia Forss (M).

8. Debatt om hyresgäster i Uppsala som tvingas flytta väckte känslor
I oktober ordnade Hyresgästföreningen en paneldebatt på UKK i Uppsala, där alla partier i kommunfullmäktige fanns representerade. Debatten tog avstamp i dokumentärfilmen ”Push” och många i publiken som var direkt berörda av Sveriges och Uppsalas bostadspolitik på olika sätt tog tillfället i akt att göra sina röster hörda. Förutom kritiska frågor möttes politikerna med spontana applåder, upprört mummel och arga utrop. ”Jag efterlyser mer indignation bland er politiker!”, sa en kvinna i publiken.

 

Dominika Polanska och Åse Richard är två av tre författare bakom ”Renovräkt!” som kom ut i våras. ”Vi lyfter fram hyresgästers röster och hoppas att boken ska ge hyresgäster verktyg att själva göra sina röster hörda”, sa Dominika Polanska.

9. Uppsalaforskare bakom ny handbok i hyresgästkamp
I april berättade vi om den nya handboken ”Renovräkt! Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden” som de två Uppsalaforskarna och aktivisterna Åse Richard och Dominika Polanska har skrivit tillsammans med forskaren, skribenten och aktivisten Sarah Liz Degerhammar. ”De som drabbas av renovräkning ska se att de inte är ensamma och få tips om hur de kan göra motstånd”, sa Åse Richard.

 

Tierpsbyggen tänker sälja sina lägenhetshus i den lilla orten Västland, nordost om Tierp.

10. Tierpsbyggen planerar ny försäljning
Tierpsbyggen gick vidare med sina försäljningar och planerade att sälja alla sina lägenheter i den lilla byn Västland. ”Jag börjar se mig omkring efter något nytt, för jag vill inte ha en privat värd”, sa hyresgästen Jörgen Einarsson till Hem & Hyra. Försäljningen sköts dock på framtiden, vilket du kan läsa mer om här.
 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.