Annons

AB Sjöbohem bygger bostäder med måtta

Sjöbo Bostadsbristen är i delar av landet akut och behovet av att bygga nytt är stort. I Sjöbo pågår en rad nybyggnationer, även om aktörerna medvetet håller lätt i handbromsen.
Leny Fastighets AB påbörjar den tredje etappen av kvarteret Viljan.
Foto: Tobias Persson
Leny Fastighets AB påbörjar den tredje etappen av kvarteret Viljan.

Med omkring 260 hyresrättslägenheter är kommunala AB Sjöbohem en liten aktör på den svenska bostadsmarknaden. Trots det är kraven höga på företaget att producera nya bostäder i kommunen. Sedan 2010 har företaget byggt 72 lägenheter, ett förhållandevis högt antal sett till det totala beståndet.
— Vi har sett att man kan ta ut ungefär 25 nyproducerade lägenheter per år i kommunen innan det blir risk för vakanta lägenheter, säger Morgan Johnsson, vd för AB Sjöbohem.

I skrivande stund pågår arbetet med en detaljplan för en omfattande investering. Det är i utkanten av Sjöbo som det planeras för 100 lägenheter som ska byggas under en period av tio år. Går allt som det ska så är detaljplanen klar 2017 och spaden i marken 2018.
— Vi hoppas att detaljplanen ska gå i lås, hur snabbt det sen går styrs av efterfrågan. Risken finns att det blir en mättad efterfrågan just i fråga om nyproducerade lägenheter. Vi kommer därför bygga detta huskropp för huskropp, säger Morgan Johnsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtidigt fortsätter fastighetsbolaget Leny Fastighets AB sitt arbete med kvarteret Viljan, ett arbetet som nu är inne på sin näst sista etapp.
— Etapp tre kommer att inrymma totalt 88 lägenheter av vilka tio är LSS-lägenheter. Sista etappen är på 30 lägenheter, säger Tobias Persson, vd för Leny Fastighets AB

Annons

Att det är just Leny Fastighets AB som utför de mer omfattande nybyggnationerna i kommunen har sin naturliga förklaring. Med omkring 700 lägenheter är företaget en stor aktör på den lokala marknaden.
— Speciellt från politiskt håll är man väldigt positiv till att det byggs lägenheter och vi känner stort stöd. Vi känner vår roll i samhället och förväntan på oss. Samtidigt är vi tydliga mot kommunen att vi också förväntar att det satsas från deras sida på de saker som gynnar en inflyttning till kommunen såsom större satsningar på exempelvis skolan, säger Tobias Persson.

 

Annons
Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad
Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.