Annons

Hem & Hyras berättelse om Mariam ledde till lagändring

Nyheter Nu ändrar riksdagen folkbokföringslagen. Det är en direkt följd av Hem & Hyras granskning av adresskaoset. ”Jag är otroligt glad att det kan komma något gott ur det här”, säger Mariam Nalwanga som drabbades hårt när lagen slog snett.
Foto: Melker Dahlstrand/Linn Bergbrant/Anders Paulsson

I dag beslutade riksdagen om att ändra lagen. Hemlösa och andra utsatta grupper ska inte längre betraktas som kriminella om de folkbokför sig fel. Den som inte har för avsikt att begå brott eller försöker fuska till sig pengar ska inte heller åtalas.

– Jag är otroligt glad att det kan komma något gott ur det här. För mig var det ett trauma att bli åtalad så jag är väldigt lättad att fler i min sits slipper hamna i domstol, säger småbarnsmamman Mariam Nalwanga i Malmö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Hemlösa Mariam från Malmö friades till slut av Malmö tingsrätt.
Hemlösa Mariam från Malmö friades i Malmö tingsrätt efter Hem & Hyras granskning.

Folkbokföringslagen skärptes sommaren 2018. Syftet var att stoppa välfärdsfusk och organiserad brottslighet. Det blev straffbart att skriva sig där man inte bor.

Men Hem & Hyras granskning Adresskaoset kunde förra våren visa att lagen slog snett. Det var oftast desperat hemlösa som drogs inför rätta. Avslöjandet väckte reaktioner på högsta politiska nivå och i dag togs det avgörande beslutet som ska ändra lagen.

– Vi har sett, svart på vitt, vilka åtal som väcks. Och det är främst personer vars syfte inte varit att utnyttja systemet som har åtalats och dömts, säger Tony Haddou (V), som sitter i riksdagen och tidigare var ledamot i skatteutskottet.

Läs ocksåHemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset

Grät över att betraktas som kriminell

Hem & Hyra har följt Mariam Nalwanga i Malmö som skrev sig på fel adress i två månader av praktiska skäl. Hon var rädd att gå miste om viktig post när familjen slussades runt mellan akutboenden i olika kommuner av Malmö stad. Men hyresvärden anmälde henne och hon åtalades för folkbokföringsbrott. Det var första gången hon satte sin fot i en domstol.

– Jag var så ledsen över att hamna där. Jag grät hela tiden över att jag anklagades för att vara kriminell. Samtidigt kände jag att jag aldrig hade något val. Jag var tvungen att lösa min adress.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning av adresskaoset: nu kan lagen ändrasMagdalena Andersson (S), statsminister och Adresskaoset.

Gläds åt riksdagens beslut

Göteborgaren Fatin upplevde samma förtvivlan. Hon dömdes för folkbokföringsbrott efter att ha skrivit sig på ett postboxkontor. Fatin bodde svart i andra hand, på en adress där hon inte fick skriva sig. Eftersom hon inte ville missa några räkningar framstod postboxen som lösningen.

Annons

I dag gläds Fatin åt riksdagens beslut.

– Jättebra! Och bra för andra. Så att de inte gör samma sak med dem som med oss.

Rädslan för att domen ska försvåra när hon söker jobb hindrar fortfarande Fatin från att medverka med sitt riktiga namn.
Rädslan för att domen ska försvåra när hon söker jobb hindrar fortfarande Fatin från att medverka med sitt riktiga namn.

Både Mariam Nalwanga och Fatin har under våren fått svenskt medborgarskap – en process som fördröjts av att de varit brottsmisstänkta. Mariam har fått ett fast jobb som lokalvårdare och har försökt lägga adresskaoset bakom sig.

– Jag tänker inte så mycket på det idag. Jag har jobb och ett hem och min familj. Jag är väldigt glad över att det är över och att fler som jag ska slippa åtal, säger hon.

Fatin har nyligen flyttat in på sitt första, egna förstahandskontrakt. Det och medborgarskapet har inneburit en omstart.

– Jag har börjat ett nytt liv, säger hon.

Bakläxa för regeringen

Riksdagen röstade sent på torsdagseftermiddagen ja till regeringens förslag om åtgärder för att stärka kvalitet och kontroll i folkbokföringen. Det innebär bland annat att Skatteverket får utökade möjlighet att göra kontrollbesök hemma hos folk.

Men samtidigt beslutade riksdagen alltså att avkriminalisera hemlösa och andra utsatta grupper som folkbokfört sig fel, utan avsikt att begå brott eller fuska till sig pengar. Regeringen ska nu återkomma med ett förslag om hur det ska gå till.

Sveriges riksdag
Riksdagshuset.

Samtidigt får regeringen i uppdrag att vässa lagen ytterligare gentemot dem som skor sig på adresskaoset. Det gäller bland annat den som möjliggör folkbokföringsbrott genom att upplåta sin adress mot betalning och låter andra skenskriva sig där – så kallad adresshandel.

Annons

Sex av åtta riksdagspartier står bakom tillägget, som nu klubbats igenom i riksdagens kammare. Endast regeringspartiet Socialdemokraterna och den före detta regeringskollegan Miljöpartiet reserverade sig.

Lagändring som välkomnas

Moderaten Niklas Wykman, andre vice ordförande i skatteutskottet, välkomnar justeringen. Människor som fastnat i nätet enbart för att de saknar egen bostad eller lever i social utsatthet på andra sätt bör inte betraktas som brottslingar, anser han.

– Att döma dem för folkbokföringsbrott är knappast en bättre väg framåt för att ta hand om de här problemen.

Hampus Hagman (KD), även han ledamot i skatteutskottet, är inne på samma linje.

– Samtidigt som man behöver skärpa lagen gentemot dem som medvetet fuskar, och hjälper dem som fuskar, så behöver man också se över hur lagen om folkbokföringsbrott används mot folk som uppenbart inte haft ett brottsligt uppsåt, sa han under debatten.

Niklas Wykman (M), andre vice ordförnade i skatteutskottet, Hampus Hagman (KD), ledamot i skatteuskottet och Tony Haddou (V), debatterade folkbokföringslagen i riksdagen idag.
Niklas Wykman (M), andre vice ordförande i skatteutskottet, Hampus Hagman (KD), ledamot i skatteutskottet, och Tony Haddou (V) debatterade folkbokföringslagen i riksdagen i dag.

Vänsterpartiets Tony Haddou pekade i sitt inlägg uttryckligen på Hem & Hyras avslöjande om adresskaoset som den utlösande faktorn till att lagändringen nu blir ett faktum. Haddou sa sig vara ”väldigt, väldigt glad” över att en majoritet i skatteutskottet nu ställer sig bakom förslaget om att avkriminalisera dem som inte haft för avsikt att utnyttja välfärdssystemen.

– Jag vill rikta ett varmt tack till utskottet för det.

Fakta: Hemlösa straffades i adresskaoset - Hem & Hyra granskade

Därför skrev sig folk på fel adress.

Hemlösa drabbades när staten jagade kriminella och fuskare i adresskaosets Sverige. Det visade Hem & Hyras unika granskning av folkbokföringsbrott. Läs alla artiklarna här. Hårdare lagstiftning var tänkt att stoppa bidragsfuskare. Men av de 123 personer som hade åtalats vid årsskiftet var fyra av tio hemlösa, den klart största gruppen. Lagen har använts allra flitigast i Göteborg.

Fakta: Hem & Hyra granskar bostadslagarna

På senare år har flera lagar som berör den svenska bostadsmarknaden, och hyresgästerna, skärpts. Hem & Hyra undersöker löpande effekterna, i det här fallet efter att folkbokföringslagen skärptes. Vi har tidigare granskat adresser till försäljning, ett reportage som belönades med en Guldspade.

Handel med hyreskontrakt är numera olagligt på båda sidor, både för köpare och säljare. Tidigare var det bara den senare som bröt mot lagen. I den prisade artikelserien Svarthandeln inifrån granskade vi hur lagen använts och vilka som drabbades av de svarta affärerna.

Kombinationen olovlig andrahandsuthyrning och överhyra har också kriminaliserats. Vi har rapporterat om hur bostadsbolagen har hanterat detta och om de första fallen som utreds av polisen i Malmö.

Fakta: Skärpt kontroll och kvalitet i folkbokföringen – så ändras lagen
  • Skatteverket får bland annat utökade möjligheter att göra kontrollbesök hemma hos folk.
  • Reglerna ändras också för när någon okänd står skriven på din adress och det leder till besvär för dig. Då kan personen i stället tillfälligt folkbokföras i den kommun där han eller hon senast var skriven.
  • Lagändringen träder i kraft 1 september i år, med undantag för de delar som gäller id-kontroll genom biometriska data. De träder i kraft ett år senare, av tekniska skäl.

Riksdagen vill ha fler ändringar, och har bestämt att regeringen ska föreslå hur. Utöver avkriminaliseringen i artikeln ovan gäller det bland annat:

  • Ett effektivare och utökat informationsutbyte mellan myndigheter. Möjlighet att i efterhand kontrollera vilka som varit folkbokförda på en viss fastighet eller lägenhet.
  • Förbättringar av systemet med samordningsnummer (en identitetsbeteckning för den som till exempel jobbar i Sverige men inte är folkbokförd här).
Läs också Så funkar den skärpta lagen om folkbokföring: En vecka på fel adress kan vara ett brott Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.