Annons

Hon går utanför ramarna

Malmö Balqis Khattab driver nätverket Möllans Basement. Hon vill lotsa Malmös unga och ge push vidare in i vuxenlivet. Både dag och natt.
Foto: Anders Paulsson

Hennes leende fyller rummet. Men när hon pratar om svårigheterna som möter unga i Malmö – arbetslöshet, kriminalitet och hederskultur – så falnar det något.
– Jag vill att vuxna ska se varje ung kompetens som finns i den här staden och lyfta upp den men det finns inte samma förutsättningar för alla i Malmö, säger hon.

Sedan i våras driver hon nätverket Möllans Basement från en källare på Fricksgatan, ett socialt företag kallar hon det. Verksamheten startade i kvarteret och finansieras av fastighetsägaren Stena. Hyresgäster arbetar som volontärer men verksamheten är öppen för unga från hela Malmö.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Möllevången och Sofielund i Malmö.

– Jag startade det här för att jag själv hade behövt det när jag var yngre. Men det fanns inte för min generation, säger hon.
De unga frågar mest efter sysselsättning och hon försöker fånga upp och hjälpa dem via sitt kontaktnät.
– Jag växte upp på Möllan och Södervärn men jag hängde inte så mycket här själv. Jag tyckte det var för mycket problem och gängbildningar.

Annons

Till skillnad från många liknande projekt utgår hon inte från kontorstid utan från när behovet finns och det är ofta nätter och kvällar. Under hösten öppnar en ny lokal på Ahlmansgatan, den ska fungera som ett skyltfönster utåt för spontana besök. Den gamla ska ha organiserade aktiviteter som dans.

Balqis Kahattab har tidigare jobbat kommunalt men känner sig betydligt friare i sin nya roll.
– Jag öppnade inte eget för att tjäna pengar utan för att kunna göra det jag inte fick göra innanför ramarna tidigare, säger hon.
Hon tror att hela området och alla hyresgäster har påverkats positivt av Möllans Basement.
– Det har blivit attraktivt att hänga hos oss. Föräldrarna känner igen oss och det är viktigt.

Annons
Läs ocksåHem & Hyras porträttserie blir utställning
Fakta: Balqis Khattab

Ålder: 23 år

Yrke: Projektledare

Bor: Möllan/Södervärn.

Första lägenhetsminnet: Samma som idag, har bott på gården sedan hon var tre år.

Det visste du inte om Balqis: “Jag har en bra sångröst”.

Aktuell med: I oktober ska Möllans Basements två lokaler vara öppna.

Läs också Helsingborgaren Ulf är sambo med 150 tavlor “Jag är den kvinnliga versionen av Zlatan” Han kan området som sin egen ficka Christian är yngste vd:n

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.