Annons

Hyresgäst drev hotell i lägenhet – tog 4 600 per dygn via Airbnb

Stockholm En hyresgäst hyrde ut sin lägenhet för 4 682 kronor per dygn via Airbnb. Dygnspriset motsvarar 140 000 kronor i månaden, lika mycket som kvinnan betalar i årshyra till hyresvärden. När hon avslöjades blev hon uppsagd i hyresnämnden som menar att det rör sig om hotellverksamhet.
Foto: Kenneth Samuelsson
Kvinnan började hyra ut sin lägenhet på Sveavägen i centrala Stockholm direkt när hon fick den i december 2016.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om hyresgäster som tar ut höga hyror när de hyr ut i andrahand eller via Airbnb. Men ärendet med hyresgästen på Sveavägen är i en division för sig.

Enligt handlingar i hyresnämnden betalade hyresgästen 11 764 kronor i hyra för trerummaren, cirka 400 kronor per dygn. Men när kvinnan hyrde ut lägenheten via Airbnb så lade hon på mer än det tiodubbla. Den som ville hyra lägenheten i centrala Stockholm fick betala 4 682 kronor per dygn, enligt annonsen på uthyrningssajten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Är lägenheten uthyrd en månad så får hon in 140 460 kronor. Det är lika mycket som kvinnan betalar i hyra på ett år.

Uthyrning pågått i flera år

Kvinnans uthyrningsverksamhet har pågått under flera år. Men när hyresvärden upptäckte det blev hon uppsagd. När hon bestred hyresvärdens påståenden om att hon har hyrt ut lägenheten i andrahand utan tillstånd och vägrade flytta så hamnade ärendet i hyresnämnden.

I hyresnämnden hävdade kvinnan att hon är en ensamstående trebarnsmamma med ekonomiska problem och därför har hyrt ut rum i lägenheten, men inte hela lägenheten.

Läs ocksåSägs upp efter Airbnb-uthyrningKvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.

Hennes version är att hon under uthyrningstiden själv har bott i ett avskärmat rum i lägenheten medan hennes tre barn ska ha bott hos deras pappa.

Men i hyresnämnden lyfte hyresvärdens ombud fram flera argument för att kvinnan hyrt ut hela lägenheten och bedrivit uthyrning som är att likna vid hotellverksamhet. Ombudet visade en bild på kvinnans annons på Airbnb där det står att hela lägenheten hyrs ut. Det står också att lägenheten är försedd med ett så kallat smart lås vilket gör att den som hyr kan checka in och ut själv.

Hyresgästen hyrde ut hela lägenheten för 4 682 kronor per dygn, cirka 140 000 för en månad.

Som bevis på omfattningen av uthyrningen pekar ombudet på att det i annonsen finns 48 recensioner, vilket motsvarar minst 48 uthyrningstillfällen. ”Rimligtvis går det att anta att lägenheten har hyrts ut fler gånger än så på grund av att det förmodligen finns gäster som inte har lämnat skriftligt omdöme”, säger ombudet enligt handlingarna i hyresnämnden.

Kommentarer från gäster visar att många personer har bott i lägenheten.

Av handlingarna i hyresnämnden framgår att kvinnan började hyra ut den så fort hon fick förstahandskontraktet den första december 2016. Recensioner från hennes Airbnbsida visar att hon i december 2016, hyrde ut lägenheten vid minst åtta tillfällen

Annons

I hyresnämnden uppgav kvinnan att  hon har hyrt ut vid 48 tillfällen men att hon efter värdens uppsägning har bytt ut låset mot ett vanligt lås och upphört att hyra ut rum i lägenheten.

Kvinnan hävdar också att hon inte tagit ut de 4 682 kronor per natt som står i annonsen.

Läs ocksåErfaren "superhost" på Airbnb förlorar hyreskontraktKvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.

Men hur mycket hon i så fall skulle ha tagit ut per natt är svårt att förstå av handlingarna i hyresnämnden. I hyresnämnden uppger hennes juridiska ombud att, ”Det kan vara andra belopp som tagits ut per natt för inneboende samt att enbart delar av lägenheten hyrts ut i andra hand”.

Uthyrningen liknar hotellverksamhet

Det slutade dock med att  hyresnämnden gick på värdens linje och nyligen beslutade att kvinnan ska flytta senast första februari 2022. Ett beslut som kvinnan har överklagat till hovrätten.

När det gäller att kvinnan har tre minderåriga barn så menar hyresnämnden att hennes agerande är så allvarligt att det väger tyngre än omtanken om barnen.

Hyresnämnden påpekar att tanken är att lägenheten ska användas som bostad men att så inte varit fallet, ”utan i stället får lägenheten anses ha hyrts under former som är att likna vid hotellverksamhet”.

I en kommentar är en gäst inte helt nöjd med att behöva smyga inför grannarna.

Hem & Hyra har sökt hyresgästen för att ställa frågor om bland annat uthyrningen  men inte lyckats nå henne.

Men mycket tyder på att kvinnan bedrivit en omfattande uthyrningsverksamhet.

Annons

Förutom de minst 48 uthyrningstillfällena på Sveavägen så är hon enligt sin annons också en superhost, en supervärd som är ”högt värderade och engagerade för att tillhandahålla bra vistelser för sina gäster”, enligt sidan.

Misstänks ha hyrt ut flera lägenheter

Totalt har 325 gäster gett henne ett omdöme sedan hon blev medlem i Airbnb 2014.

Recensionerna på Airbnbsidan tyder också på att kvinnan har minst två lägenheter till att hyra ut. Flera personer vittnar om att de blivit erbjudna att flytta till en annan av kvinnans lägenheter än den på Sveavägen, på grund av bland annat vattenproblem i lägenheten på Sveavägen. En gäst uppger att hon har flyttat mellan tre lägenheter under tiden hon hyrde av kvinnan.

Detta bekräftas också av handlingar i hyresnämnden från 2016 där kvinnan uppges ha varit inblandad i flera fall där hyresrätter hyrts ut i hotelliknande verksamhet. Enligt handlingarna i hyresnämnden ska hon hyrt ut en lägenhet på Torsgatan i Vasastan.

Hittade hyresgäst i Västindien

Hon har även vittnat i ett ärende som rör hennes före detta man. Mannen ska enligt handlingar i hyresnämnden ha bedrivit hotellverksamhet i flera lägenheter och blivit uppsagd. Enligt handlingarna i hyresnämnden var kvinnan på Sveavägen kontaktperson för turister som ville hyra av mannen.

När hyresvärden krävde att mannen skulle sluta med hotellverksamheten framkom det att han sedan en tid var bosatt i Västindien. Kort efter blev han uppsagd av Stockholmshem. När mannen överklagade till hovrätten gick även dessa på värdens linje och mannen tvingades flytta.

Läs också För hög hyra i Airbnb-rum Hovrätten slår fast Airbnb-vräkning – hyresgäst riskerar fängelse Hyra ut tillfälligt? Se upp så att du inte vräks! Hyrde ut 22 gånger - "Superhosten" på Airbnb förlorar sitt hyreskontrakt Hyrde ut via Airbnb - krävs på en halv miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.