HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna i Gävle och Sandviken klara

Gävleborg Hyrorna för 2020 är äntligen klara hos Gavlegårdarna och Sandvikenhus. Gavlegårdarna höjer med två procent och Sandvikenhus med 1,8 procent. Därmed är samtliga hyror hos de kommunala bostadsbolagen färdigförhandlade.
Foto: Lena Mattsson
Gavlegårdarnas hyror för 2020 är klara.

Det har varit kärvt på många håll i årets hyresförhandlingar i region Aros-Gävle. I Gävleborgs län strandade Hyresgästföreningens förhandlingar både med Gavlegårdarna och Sandviken.

Efter strandningarna blev det upp till den den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, att lösa tvisten. HMK har nu kommit med ett medlingförslag som samtliga parter har accepterat.

Läs ocksåEfter hyresbråket - så stor blir höjningen hos Gotlandshem

För Sandvikenhus hyresgäster höjs hyrorna med 2,2 procent från och med 1 mars, vilket innebär en höjning med 1,8 procent på helår. För AB Gavlegårdarna blir höjningen i genomsnitt 2,67 procent från den 1 april, vilket motsvarar två procent utslaget på hela året. Båda allmännyttorna yrkade på fyra procent från och med den 1 januari 2020.

Hyresgästföreningens förhandlare är nöjda med HMK:s beslut. Varken Owe Hellberg eller Klas Larsson tycker att hyreshöjningar med fyra procent är realistiska.

Hyresöverenskommelser i Gävleborgs län 2020

Kommun

Gävle

Bostadsbolag

Gavlegårdarna

Yrkande

4 procent

Överenskommelse

Läs ocksåVärden kräver att Karin ska förhandla hyran själv

2 procent

Sandviken Sandvikenhus 4 procent 1,8 procent
Ovanåker Alfta-Edsbyn Fastighets AB 4 procent 2,5 procent
Bollnäs  Bollnäs bostäder 2,56 procent 2 procent
Söderhamn Faxeholmen 2,5 procent 2,1 procent
Nordanstig Nordanstigsbostäder 2,5 procent 1,9 procent
Ockelbo Ockelbogårdar 4,3 procent 2,5 procent
Hofors Hoforshus 4 procent 2,5 procent
Hudiksvall Hudiksvallsbostäder 2,8 procent 2,2 procent
Ljusdal Ljusdalshem 1,9 procent 1,9 procent

Läs också Varbergs Bostad vill höja hyran Aros-Gävles regionordförande Torbjörn Rönnkvist död i covid-19 36 hyror klara i Mellansverige – här har du listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.