Annons

Klagomål på grillning tänder grannarnas ilska

Skåne En boende klagade på grannens grillvanor på en ort i Skåne. Det har fått hyresgästerna i området att tända till. Klagomålen är rena trakasserierna, menar hyresgästerna som vänt sig till hyresnämnden.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson

Det är tillåtet att grilla på egen tomt och på en gemensam gård om hyresvärden tillåter det och om det inte finns risk för antändning och spridning. På den mindre orten i Skåne har hyresgästerna grillat på sina egna terrasser i över fyrtio år med hyresvärdens goda minne.

Men nu har en av hyresgästerna klagat på en grannfamilj och deras grillvanor. Hyresgästen menar att röken från just den familjens grillning stör henne och har därför krävt grillstopp. Enligt hyresgästen grillar familjen flera gånger i veckan mellan mars och november.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästen vände sig i höstas till hyresnämnden utan att få gehör. Hyresvärden försvarade beslutet att låta hyresgästerna grilla med att ingen annan stördes och hyresnämnden menade att grillningen inte utgjorde någon ”sanitär olägenhet”.

Annons

Men klagomålen på grillningen uppskattas inte av övriga boende i området som nu gjort gemensam sak och vänt sig till hyresnämnden. Att klaga på en familjs grillvanor är inte mindre än trakasserier, menar grannarna. Ingen annan i området störs av grilloset, skriver de i ansökan till hyresnämnden. De vill att hyresnämnden ska medla mellan grannarna för att lösa konflikten och ge grönt ljus för alla boende att tända grillen i sommar.

Någon lösning blir det dock inte den vägen. Hyresnämnden avvisar ansökan eftersom nämnden inte handlägger tvister mellan grannar.

Annons
Läs ocksåGrillvädret är på väg tillbaka – det här gäller om du bor i hyresrätt

Fotnot
Grillning på balkong brukar ofta vara förbjudet, men varierar mellan olika hyresvärdar. Kontrollera därför först vad som gäller hos din hyresvärd innan du tänder grillen.

Fakta: Mer information

Länsstyrelsen

Välj ditt län för att se om det beslutats om eldningsförbud där du bor

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Hyresgästföreningen

 

Läs också Grillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktet Grillspark leder till att hyresgäst måste flytta Pokémonstjärna gästar hyresfest i Höganäs Nu får du grilla på gården i Östergötland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.