Annons

Tvärstopp för Göteborgshyror

Göteborg Hyresförhandlingarna om 72 000 kommunala lägenheter i Göteborg har brutit samman. Nu avgörs göteborgarnas hyror i Stockholm.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det var i september som Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag inledde förhandlingar med Hyresgästföreningen om 2019 års hyror.

Resultatet påverkar månadsbudgeten för drygt 72 000 hushåll i Göteborg som i dag hyr sin bostad av Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder eller Gårdstensbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men efter fem möten väljer hyresvärdarna nu att lämna förhandlingsbordet. Orsaken uppges vara att parterna står så långt ifrån varandra att en lokal uppgörelse i dagsläget är omöjlig.

När förhandlingarna startade presenterade de fyra kommunala värdarna ett gemensamt krav på att få höja hyrorna med 3,4 procent från och med årsskiftet.

Då förhandlingarna avbröts hade den nivån prutats ner till 2,7 procent, vilket uppges vara Framtidenkoncernens ”sista bud”.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

– Vi har det uppdrag vi har, och behöver kostnadstäckning för det. Därför står vi fast vid våra 2,7 procent, säger Eva Paulson, hyresmarknadsansvarig på Framtiden.

I stället väntas Göteborgshyrorna för andra året i rad avgöras av Hyresmarknadskommittén i Stockholm (se faktaruta nedan).

Hyresgästföreningen kallar strandningen ”förvånande”. Carl-Johan Bergström är förhandlingschef i region Västra Sverige.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– När vi går in i en förhandling är målet alltid att vi ska nå en uppgörelse lokalt. Men nu frågar vi oss om koncernen delar den uppfattningen, säger han i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt Hyresgästföreningen är 2,7 procent fortfarande alldeles för högt, även om man öppnar för en höjning en bit över förra årets nivå på 1,2 procent.

– Allmännyttan har generellt en högre förvaltningskvalitet än privata värdar och det anser vi ska avspeglas i hyressättningen, kommenterar Carl-Johan Bergström.

LÄS MER
Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2019 – hela länslistan

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén
  • Hyresmarknadskommittén är ett partsgemensamt organ för att lösa tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar.
  • Kommittén består av företrädare för de kommunala värdarnas branschorganisation Sabo och Hyresgästföreningen.
  • Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte, och kan inte överklagas.
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.