HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tvärstopp för Göteborgshyror

Göteborg Hyresförhandlingarna om 72 000 kommunala lägenheter i Göteborg har brutit samman. Nu avgörs göteborgarnas hyror i Stockholm.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det var i september som Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag inledde förhandlingar med Hyresgästföreningen om 2019 års hyror.

Resultatet påverkar månadsbudgeten för drygt 72 000 hushåll i Göteborg som i dag hyr sin bostad av Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder eller Gårdstensbostäder.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Men efter fem möten väljer hyresvärdarna nu att lämna förhandlingsbordet. Orsaken uppges vara att parterna står så långt ifrån varandra att en lokal uppgörelse i dagsläget är omöjlig.

När förhandlingarna startade presenterade de fyra kommunala värdarna ett gemensamt krav på att få höja hyrorna med 3,4 procent från och med årsskiftet.

Då förhandlingarna avbröts hade den nivån prutats ner till 2,7 procent, vilket uppges vara Framtidenkoncernens ”sista bud”.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

– Vi har det uppdrag vi har, och behöver kostnadstäckning för det. Därför står vi fast vid våra 2,7 procent, säger Eva Paulson, hyresmarknadsansvarig på Framtiden.

I stället väntas Göteborgshyrorna för andra året i rad avgöras av Hyresmarknadskommittén i Stockholm (se faktaruta nedan).

Hyresgästföreningen kallar strandningen ”förvånande”. Carl-Johan Bergström är förhandlingschef i region Västra Sverige.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

– När vi går in i en förhandling är målet alltid att vi ska nå en uppgörelse lokalt. Men nu frågar vi oss om koncernen delar den uppfattningen, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Hyresgästföreningen är 2,7 procent fortfarande alldeles för högt, även om man öppnar för en höjning en bit över förra årets nivå på 1,2 procent.

– Allmännyttan har generellt en högre förvaltningskvalitet än privata värdar och det anser vi ska avspeglas i hyressättningen, kommenterar Carl-Johan Bergström.

LÄS MER
Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2019 – hela länslistan

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén
  • Hyresmarknadskommittén är ett partsgemensamt organ för att lösa tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar.
  • Kommittén består av företrädare för de kommunala värdarnas branschorganisation Sabo och Hyresgästföreningen.
  • Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte, och kan inte överklagas.
Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Största hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.