HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Varbergs Bostad bygger nytt – och vill sälja fastigheter

Varberg Varbergs Bostad storsatsar på nybyggen. Samtidigt gör sig bolaget av med fastigheter för att spara pengar. Vissa hyreshus kan ombildas till bostadsrätter, uppger vd Ulf Hofstedt.
Foto: Yancy Min/Unsplash
Kommunala hyresvärden Varbergs Bostad bygger nytt i stor skala – och planerar samtidigt att göras sig av med fastigheter. (Genrebild.)

De närmsta två åren har Varbergs Bostad planer för att bygga nästan 900 nya lägenheter till en investeringskostnad på cirka två miljarder kronor. Samtidigt avser den kommunala värden att göra sig av med fastigheter.

På tapeten finns försäljning av den kommersiella fastigheten Färgaren 10 i centrala Varberg. Den är dock ännu inte redo för försäljning, först krävs kommunfullmäktigebeslut.
– Det är inte meningsfullt att spekulera om köpeskilling, men vinsten från en eventuell försäljning räcker givetvis inte för att finansiera någon nyproduktion. Det som händer är att lånebehovet minskar något och därmed tar bolaget också lägre finansiell risk, säger vd Ulf Hofstedt.

Läs ocksåLång kö till nya trygghetsboendet - nu har Carl-Axel gått husesyn

Varbergs Bostad vill också undersöka möjligheterna att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, som en del i den långsiktiga finansieringen.

Önskemålet i ett första skede är att en fastighet med 20 lägenheter ombildas nästa år. Fler detaljer vill Ulf Hofstedt inte avslöja.

– Vi vill prata med hyresgästerna innan vi pratar med media. Men det handlar om enstaka fastigheter som vi uppfattar som lite udda fåglar, de passar inte riktigt i fastighetsportföljen men skulle däremot passa bra som bostadsrätter. Det är alltså inte aktuellt med stora ombildningar för att på så sätt finansiera nyproduktion.

Läs ocksåMitthem rensar portföljen - ytterligare fastighet till salu

Ombildningen blir bara av om det finns ett intresse från hyresgästerna och en majoritet röstar för ändringen. Enstaka hyresgäst som inte vill äga sin bostad kan fortsätta hyra den, då med den nya bostadsrättsföreningen som hyresvärd.

För att planerna ska realiseras krävs också att de bedöms som lönsamma, för både värden och hyresgästerna.
– Argumentet för ombildningen är att det är ekonomiskt fördelaktigt för båda parter. Varberg ligger i ett väldigt attraktivt läge och vi har levt med stigande bostadspriser länge. Det är rimligt att anta att bostadsrätterna kommer att stiga i värde, säger Ulf Hofstedt.

Utöver de 900 lägenheter som byggs i närtid finns planer för ytterligare 600 bostäder under perioden 2025 till 2035. Det handlar till exempel om flerfamiljshus och enfamiljshus i Bua, där Varbergs bostad har tvingats riva fastigheter.

Läs ocksåTanumshede för litet för bostadsrätter - nybygge blev hyreshus

LÄS MER! Här hittar du fler Hem & Hyra-artiklar om Varbergs Bostads nyproduktion

Varbergs Bostad ångrar sig om Västerports första etapp

Dyrt när Varberg växer

Höga hyror i Varbergs största nybygge

Mindre plånbok men högre hyra

Fakta: Aktuella byggplaner hos Varbergs Bostad
  • Västra Sörse 260 lägenheter, klart 2021
  • Nya Brunnsberg 200 lägenheter, klart 2022
  • Kattegattsvägen 60 lägenheter. Byggstart 2021, arbetet beräknas pågå i cirka 1,5 år.
  • Södra Sörse 300 lägenheter. Möjlig byggstart 2022/23.
  • Tvååker 18 lägenheter. Möjlig byggstart 2021.
  • Veddige 60 lägenheter. Möjlig byggstart 2022.

På längre sikt, åren 2025–2035, finns dessutom planer på förnyelse och nybyggnation av ytterligare cirka 600 lägenheter.

Läs också Varbergs Bostad backar om miljötvättmaskiner Nya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.