HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse

Västernorrland Idag föll domen efter en 13 dagar lång rättegång. Kindberg döms till tre års fängelse, och fem års näringsförbud. Även de två andra personerna som stod åtalade i "Kindberg-härvan" döms till fängelsestraff.
Foto: Arkivbild
Bevismaterial. Ekobrottsmyndigheten beslagtog bland annat handskrivna dokument från Daniel Kindbergs skrivbord. På ett blad har orden (inringat) "fördelning luft" och "luftfaktura" antecknats.

Domen kom idag klockan 11. Trots att de tre åtalade nekade till brott under rättegången så går Ångermanlands tingsrätt på åklagarens linje, enligt SVT. Samtliga inblandade döms till fängelsestraff.

Tingsrätten anser bland annat att Daniel Kindberg har gjort sig skyldig till grov ekonomisk brottslighet. Tingsrätten dömer Kindberg till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman, och fem års näringsförbud som straff. Åklagaren hade däremot yrkat på ett näringsförbud i sju år.

Läs ocksåEkobrottsmyndigheten slog till mot Östersundshem - vd:n försvunnen

Daniel Kindberg, som vid tiden för då brotten ska ha begåtts, var både ordförande i fotbollsklubben ÖFK, och vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem. Förutom Kindberg stod två andra personer åtalade i målet.

Den 56-årige Sollefteåföretagaren döms till 2,5 års fängelse för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, och även han beläggs med näringsförbud i fem år. Den tidigare chefen på byggföretaget Peab får fängelse i två år för grov trolöshet mot huvudman.

Även det ÖFK-ägda bolaget Driftaren döms att betala en företagsbot på 500 000 kronor.

Läs ocksåEx-vd inför rätta i vår

Tingsrättens bedömning grundas på att de brott som samtliga döms för har ett högt straffvärde. Att brotten är planerade och att det är Daniel Kindberg som har varit den drivande kraften. Kindberg ska också tillsammans med de två andra dömda männen, betala ett skadestånd på cirka 13 miljoner kronor till fastighetsbolaget Fältjägaren och Östersundshem, enligt SVT.

Åklagare Peter Johnsson kommenterade dagens dom.
– Det var lägre påföljder än dem som vi yrkade, det är klart att det också kan höra ihop med att delar av åtalet har ogillats. Men fängelsepåföljd var den rimliga påföljden så det framstår som rimligt utifrån vår utgångspunkt, säger han i en intervju med SVT.

Domen är i första instans och kommer förmodligen överklagas.
– Det är väl på ett sätt skönt att man har fått en början på det här slutet på den här processen, säger Östersunds kommunalråd Bosse Svensson (C), i en intervju med SVT.

Läs ocksåKindberg anhållen – styrelsen håller krismöte
Fakta: Detta har hänt:

Det var i mitten av april 2018 som Östersundshems vd och ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg greps misstänkt för ekonomisk brottslighet tillsammans med två andra män – en Peab-anställd, där Kindberg tidigare jobbat, och en egenföretagare i Sollefteå, som i sin tur misstänks ha skickat bluffakturor till Peab och sedan skickat pengarna vidare till fotbollsklubben ÖFK.

Kindberg blev avstängd som vd för Östersundshem och sa sedan upp sig själv. Han tog även time out som ordförande i ÖFK. Efter att Östersundshem tillsatt en egen intern utredning av ekonomin kunde bolaget bland annat se hur mångmiljonbelopp förts ut ur bolaget.

I december 2018 åtalades de tre männen. I åtalet beskrev åklagaren hur de tre personerna haft en gemensam brottsplan som syftat till att utnyttja sina positioner för att godkänna osanna fakturor. Genom ”luftfakturor” till Östersundshem och Peab har pengar kunnat föras över till den tredje kumpanens ­företag i Sollefteå.
– Det rör sig om ovanligt mycket pengar och brott som pågått under lång tid så det är helt klart allvarligt, sa kammaråklagare Niklas Jeppson, i en tidigare intervju med Hem & Hyra.

  • Daniel Kindberg stod åtalad för grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov tro­löshet mot huvudman, grovt ­bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.
  • Den andre personen, ”Peabmannen”, stod åtalad på två punkter för grov trolöshet mot ­huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.
  • Den tredje personen i eko­härvan, ”Sollefteåföretagaren”, stod åtalad på tre punkter för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott i fyra fall och grovt skattebrott.

Rättegången blev uppskjuten i april i år på grund av sent inlämnade kvitton och inleddes därför i september. Den pågick i 13 dagar och avslutades den 1 oktober. Åklagarna yrkade då på minst fyra års fängelse för Daniel Kindberg.

Domen kom idag, tisdag, klockan 11.00.

Läs också "Kommer att få jobba för att återfå förtroendet" Kindberg "arbetsbefriad" – Diöschef axlar vd-rollen Kindberg kräver en offentlig ursäkt av media Kindbergutredningen i Östersundshem: Sex miljoner borta Ingen oberoende värdering av Peabaffären Konkurrensverket kräver Östersundshem på fem miljoner Konkurrensverket avskriver Peab-affären Rättegången mot Kindberg uppskjuten Östersundshem kräver Kindberg på miljoner i skadestånd Rättegång mot Östersundshems ex-vd startar i april Östersundshem lägger korten på bordet Östersundshems ex-vd åtalas för grov ekonomisk brottslighet Östersundshems brottsmisstänkte vd lämnar bolaget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.