Annons

Ny dom: Svartkontrakt inte skäl nog att neka en Uppsalabo bidrag

Nyheter Det var fel av Uppsala kommun att neka en Uppsalabo försörjningsstöd till hyra på grund av att han inte kunde visa att andrahandskontraktet han bodde på var godkänt av fastighetsägaren. Det konstaterar förvaltningsrätten som nu har prövat samma ärende en andra gång.
Foto: Petra Marandi Roos
Uppsala kommun får bakläxa av förvaltningsrätten en andra gång i frågan om en Uppsalabos rätt till försörjningsstöd till hyra.

Förvaltningsrätten i Uppsala avgjorde ärendet en första gång redan i våras och beslutade då att kommunen måste pröva rätten till försörjningsstöd igen enbart utifrån om boendekostnaderna var rimliga. Kommunen överklagade förvaltningsrättens dom, men i höstas beslutade kammarrätten att förvaltningsrätten måste göra om prövningen från början. Orsaken var att bara en juristdomare hade avgjort ärendet i förvaltningsrätten, utan hjälp av nämndemän.

Nu har prövningen gjorts på nytt i förvaltningsrätten. Enligt Uppsala kommun är ett godkänt hyreskontrakt en förutsättning för att utreda den bidragssökandes faktiska boendekostnad, och därför kan personer som bor i andrahand bara få försörjningsstöd till hyra om uthyrningen är godkänd av fastighetsägaren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den 58-årige mannen som fick avslag på sin ansökan om försörjningsstöd hävdar å sin sida att han inte hade några andra möjligheter att få tag på bostad i och med att han har skulder hos Kronofogden och problem med hälsan som gör att han inte kan jobba och visa att han har en inkomst som räcker till hyra.

Enligt förvaltningsrätten ska kommunen godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, om den är skälig. Kommunen ska inte lägga sig i om boendeformen är tillåten, enligt förvaltningsrätten, som hänvisar till ett rättsfall i Högsta förvaltningsdomstolen 2009 med en person som bott i en kolonistuga. Där var utgångspunkten för Högsta förvaltningsdomstolen att man själv har rätt att avgöra var man ska bo. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen fanns det inte stöd i lagen för att ta hänsyn till om boendet var tillåtet eller inte i bedömningen av om personen hade rätt till försörjningsstöd till boendekostnader.

Annons

Förvaltningsrätten håller inte med Uppsala kommun om att ett godkänt kontrakt är en förutsättning för att pröva den faktiska boendekostnaden – de Swish-överföringar av hyra mannen har kunnat visa upp är tillräckligt.

Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Därför upphäver förvaltningsrätten kommunens avslagsbeslut och de måste pröva rätten till försörjningsstöd på nytt utifrån om hyran var skälig. Domen går att överklaga inom tre veckor.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att rättsläget när det gäller försörjningsstöd och svartkontrakt är oklart. I Burlöv i Skåne fick kommunen nyligen bakläxa för att de nekat en person försörjningsstöd i ett liknande fall.

Annons

 

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.
Läs också Inget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidrag Kommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domar Ny dom: Rätt att neka hyresgäst utan giltigt kontrakt bidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.