HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Telge Hovsjö höjer hyran

Södertälje En hyreshöjning med 2,1 procent från 1 juni. Det blev resultatet av hyresförhandlingar mellan Telge Hovsjö och Hyresgästföreningen region Stockholm.

Bolaget hade krävt en höjning med 3,5 procent från 1 mars men fick nöja sig med en höjning på 2,1 procent från 1 juni 2015. På årsbasis blir hyreshöjningen 1,2 procent.

I ett pressmedelande skriver Hyresgästföreningen region Stockholm att bolaget har stora ekonomiska problem på grund av höga kostnader för sophantering, vatten och avlopp. Därutöver har bolaget stora behov av reparationer och underhåll.

Läs ocksåOväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

Hyresgästföreningen skriver också att de tillsammans med bolaget arbetar för att hålla nere hyreshöjningarna vid upprustning.

Hem & Hyra har inte lyckats nå Hyresgästföreningen region Stockholm eller Telge Hovsjö för en kommentar.

Fakta: Hyreshöjningar Stockholm 2015

Arbetarebostadsfonden 0 %
Armada 1,08 % (från 1 feb)
Balder 0,83 %
Botkyrkabyggen 1,8 %
Familjebostäder 1,15% (från 1 juni)
Fastighetsägarna Stockholm 1,2%
Förvaltaren 0,9 %
Haninge Bostäder 0,97%
Huge 1,1 % (från 1 mars)
Järfällahus 1,3% (från 1 juli)
Lidingöhem 1,18 % (från 1 februari)
Micasa 1,1 % (från 1 juni)
Nykvarnsbostäder 1,15 (från 1 maj)
Nynäshamnsbostäder 1,15 % (från 1 april)
Sigtunahem 0,9 %
Signalisten 0,8 (från 1 juli)
Sollentunahem 1,2% (från 1 april)
Stena, Nacka 1,2% (från 1 maj)
Stadsholmen 1,14% (från 1 juni)
Stockholmshem 1,13% (från 1 juni)
Svenska Bostäder 1,12 % (från 1 juni)
Telge Hovsjö 2,1% (från 1 juni)
Tyresö Bostäder 0,95 %
Upplands-Brohus 1,3 % (från 1 mars)
Värmdö bostäder 0,97 %
Väsbyhem 1,05 % (från 1 mars)
Telge Bostäder 1,1 %
Össebyhus 0,9 %

Läs också Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga" Telge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda Hemlig köpesumma när Telge Hovsjö säljer 786 lägenheter ”Med dagens system är det fritt fram att hyra ut svart”

Telge Hovsjö höjer hyran

Södertälje Telge Hovsjö höjer hyran med tre procent. En månadshyra på 5 000 höjs därmed 150 kronor i månaden.

Ursprungligen krävde Telge Hovsjö att hyran skulle höjas med fyra procent från och med första mars, men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landar höjningen på tre procent från första juni. Höjningen innebär att Telge Hovjsö höjer hyran lite mer än flera andra bolag i länet som fått runt två och en halv procent i hyreshöjning.

Men Ingvar Wallin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen är nöjd.
– Telge Hovsjö har så stora underhållsbehov så pengarna kommer hyresgästerna tillgodo, säger han.
Hyreshöjningen blir 3,02 procent för de som har varmhyra. För hyresgäster med kallhyra blir höjningen 2,63 procent från första juni. Hem & Hyra har försökt nå Telge Hovsjös vd Patrik Derk för en kommentar utan att lyckas.

Läs ocksåFler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjningJanor Ahmed
Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar" Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta" Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"

Telge Hovsjö höjer hyran

Södertälje Telge Hovsjö höjer hyran med 2, 43 procent retroaktivt från första mars. För Eeva Bogicevic som bor i en etta i Hovsjö höjs hyran med 83 kronor i månaden.

​Eeva Bogicevic på Hyresgästföreningen har ingått i den förhandlingsdelegation som gjort upp med bostadsbolaget. För en trea på 78 kvadrat som idag kostar 5 442 kronor i månaden höjs hyran med 131 kronor.
– Jag är nöjd med uppgörelsen. Underhållsbehoven är stora i Hovsjö så kraven på hyreshöjningar kunde varit högre. Det kunde definitivt varit värre, säger hon.

Telge Hovsjö ville höja hyran med 2,43 procent från och med januari men förhandlingarna slutade med att hyran höjs först från 1 mars. Parkeringsplatser, garage och lokaler får samma höjning.
De lägenheter som betalar kallhyra och är eluppvärmda fick en något mindre hyreshöjning, 2, 1 procent från den 1 mars.
 
I uppgörelsen ingår också att Telge Hovsjö minskar anslagen till boinflytande och fritidsverksamhet som Hyresgästföreningen bedriver.
– Tidigare hade Hyresgästföreningen en verksamhetsutvecklare som arbetade 80 procent men nu har vi sänkt det till en 50 procentstjänst men det är ingen försämring. Det har varit svårt att engagera folk i Hovsjö och inte gett så mycket så därför så spelar det ingen roll att anslagen minskar, säger Eeva Bogicevic.
 
Gunilla Hedlund, ekonom på Telge Hovsjö är nöjd med överenskommelsen.
– Det känns bra, säger hon.
 

Läs också Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Oväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat" ”Spring” i huset inte skäl för vräkning Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.