HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värsta värden-nominerad lämnar chefstjänst på kommunen

Örnsköldsvik Fastevo i Örnsköldsvik är en av landets värsta hyresvärdar, enligt Hyresgästföreningen. Det kritiserade bolagets ägare har samtidigt suttit som chef på kommunen. Ett uppdrag som han nu lämnar.
Kritiserade fastighetsvärden Odd Johansson har lämnat sin chefstjänst på Örnsköldsviks kommun.

– Ja, jag har avslutat uppdraget som mark- och planeringschef på kommunen. Det är väl något som jag och min arbetsgivare har kommit fram till är den bästa lösningen för oss båda, säger fastighetsägaren Odd Johansson.

Hans bolag Fastevo AB bildades 2015 och innefattar ett 50-tal lägenheter i centrala Örnsköldsvik, Gullänget och Själevad.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Under ett och ett halvt år har Hyresgästföreningen tagit emot 14 anmälningar från hyresgäster.

I januari utsåg Hyresgästföreningens jurister Fastevo till en av landets 19 värsta värdar. Bland annat har bolaget kritiserats för att inte ha skött sina fastigheter och haft en undermålig kommunikation med sina hyresgäster.

Odd Johansson hade tidigare höga positioner inom kommunalägda Övik Energi, men sedan årsskiftet 2017/2018 har han haft ett uppdrag som mark- och planeringschef på kommunen.

Läs ocksåBostaden chockhöjer parkeringshyrorna: "Jag måste nog sälja bilen"

Fram till i måndags.

Hem & Hyra har nyligen skrivit om kritiken som riktats mot dig. Att du nu lämnar ditt uppdrag, har det något att göra med den negativa uppmärksamheten?

– Nä, det tror jag inte. Det är inget som sagts så. När jag gick in i det här jobbet så sa jag hur det var, att jag hade fastigheter, men att jag skulle leja bort den biten för att inte blanda ihop saker och ting. Och det har jag försökt att inte göra.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Vem var det som tog initiativet till att du skulle avsluta ditt uppdrag?

– Nej, det var båda som har pratat om det. Bland annat är det på grund av min arbetsbörda och att jag hade ett uppdrag att förändra och har inte lyckats förändra såsom det önskats.

Väckte inte kritiken i media några reaktioner hos arbetsgivaren?

– Jamen, självklart… Visst finns det såna bitar, men jag har ju försökt leja bort förvaltningen, men hyresgästerna har ändå försökt få tag i mig personligen. Det handlar ju mycket om en kommunikationsmiss där.

Blir du kvar på kommunen?

– Ja, jag vet inte. Vi kom överens om det här i måndags. Jag är ju anställd av kommunen, men sen vet vi ju inte vad som händer i framtiden. Det som är nu är att få ordning på det här med fastighetsbolaget så att det fungerar bättre.

 

Vanja Östman, Örnsköldsviks kommuns tillväxtchef.

Vanja Östman, chef på kommunens tillväxtavdelning och Odd Johanssons närmaste chef, vill inte tala om anledningen till att Odd Johansson slutar som avdelningschef. Men hävdar att det inte har något med den kritik som riktats mot honom som fastighetsägare.

Du säger själv att han är en ”väldigt offentlig person”. Om en kommunchef blir utsedd till en av Sveriges värsta värdar, påverkar inte det förtroendet?

– Ja, så är det ju alltid i alla slags situationer, och särskilt för oss som har offentliga positioner så är det ju extra känsligt om man säger som så. Då får vi tänka till och vara extra noggrann, det åligger ju oss att vara det. Men kritiken som riktats mot honom har ingenting med att han nu lämnar sitt uppdrag.

Det känns som ett väldigt hastigt beslut, och precis efter den mediala uppmärksamhet som varit, och så lämnar han uppdraget med omedelbar verkan…

– Ja, men det är väl utifrån din egen bedömning.

 

Fakta: Lag (1994:260) om offentlig anställning

Bisysslor

Enligt 7 § lagen (1994:260) om offentlig anställning (LOA) får en arbetstagare inte ha någon anställning eller något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för hans eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada myndighetens anseende.

Läs också Beslutet: Joakims värd måste sluta dumpa hyresgästernas sopor Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"
Länkar Här är Sveriges värsta värdar 2019

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.