HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Misstänkt köfuskare håller sig undan utomlands

Malmö Mannen misstänks ha manipulerat Boplats Syds lägenhetskö. Polisen har intresserat sig för honom i två år, vill hålla förhör om dataintrång men lyckas inte. “Det är ett bekymmer att vi inte får tag på den misstänkte”, säger åklagaren Lars Morand.
Boplats Syd

En anställd hamnade snabbt i fokus när Boplats Syd sommaren 2017 upptäckte att allt inte stod rätt till i bostadskön. Han fick senare sparken. Enligt misstankarna manipulerades systemet så att 28 personer fick en genväg till lägenhetskontrakt i Malmö.

Men polisutredningen tog tid och när det blev dags att kalla till förhör dök den misstänkte aldrig upp. Hem & Hyra kunde i vintras berätta att mannen hade lämnat Sverige. Så sent som i december fanns han i Grekland och hade ett nytt jobb.

Läs ocksåSkapade falsk tid i bostadskön - dömde fuskaren slipper miljonkravBoplats Syd och den dömde köfuskaren.

– Det är fruktansvärt att gå runt och tänka på det här, sade mannen när Hem & Hyra fick kontakt med honom.

Han förnekade brott och kommenterade polisens utredning så här:

– De behöver göra vad de måste göra. Mitt liv rullar på. Vill de prata så kommer jag tillbaka när det går.

Läs ocksåDom i unikt rättsfall - manipulerade bostadskön över hundra gånger: "Äntligen får vi upprättelse"Krister Hjelm, vd på Bolats Syd, och lagbok.

Men så blev det inte. Månaderna har gått och polisen har fortfarande inte lyckats få kontakt vilket försvårar utredningen.

– Det är ett bekymmer att vi inte får tag på den misstänkte, säger åklagaren Lars Morand.

Vad händer nu?

Läs ocksåDen åtalade riskerar fängelse efter fusket i bostadskön: "Jag såg det inte som ett brott"Fuskare dataintrång bostadskö

– Det är ju så rent generellt att man kan hålla sig undan, med allt vad det innebär. Det är mer eller mindre lätt kanske. Till slut har lagstiftaren tyckt att någonstans ska vi dra gränsen där det är preskriberat och då faller det helt enkelt. Men det är en del tid kvar, säger han.

Vad åklagaren syftar på är den tidsgräns som omöjliggör ett åtal. I det här fallet ligger det på fem år vilket ger rättsväsendet tid till sommaren 2022.

Det misstänkta brottet rubricerades först som trolöshet mot huvudman. Idag misstänks mannen för dataintrång, att utan tillstånd ha ändrat i själva systemet. Detta på grund av att åklagaren har gjort tolkningen att Boplats Syd inte lidit något direkt ekonomisk skada av fusket.

Samtidigt finns teorin om att mutor kan vara inblandade kvar, men utan misstänkta.

– Uppgifterna om muta finns ju naturligtvis med i utredningen men jag har inte lagt upp någon misstanke på det. Vi bortser inte från det men har just nu mest fokus på att komma i kontakt med den misstänkte, säger åklagaren Lars Morand.

Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Krister Hjelm, vd på Boplats Syd, delar inte bilden av vilket skada förmedlingen har drabbats av.

–  Vi har merkostnader till rätt många hundra tusen, bland annat extra tid för personal och konsulttjänster.

Han menar även att skadan till viss del är ”oändlig” vad gäller förtroendet för Boplats Syd.

– Vad det här har betytt i förlorade intäkter har vi ingen aning om. Det är svårt att beräkna, säger han.

Fakta: Köfusket på Boplats Syd - detta har hänt

Härvan uppdagades sommaren 2017. Gamla och avregistrerade profiler med lång tid i bostadskön hade väckts till liv i systemet men med nya personer som bostadssökande. 28 personer gled förbi den långa kön och fick hyreskontrakt hos bland annat Stena och MKB. Ännu fler fuskprofiler ska ha legat och väntat i systemet.

En anställd blev misstänkt och fick senare sluta på arbetsplatsen.Efter Hem & Hyras granskning av fallet har Boplats Syd ändrat sina rutiner och synar nu blivande anställda i rekryteringsprocessen.

Fakta: Gemensam bostadskö i Skåne

Boplats syd är en kommunal bostadsförmedling. Bolaget ägs av Malmö stad men förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av flera skånska kommuner och en rad privata fastighetsägare.

Systemet är enkelt och grundar sig främst på en faktor, den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett kontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på de sökandes ålder, ekonomi och antalet boende.

Läs också Så mycket kostade fusket i bostadskön – den misstänkte insidern krävs på miljonbelopp Åtalas för grovt dataintrång – hyresgäster fick falsk tid i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.