Annons

Hem & Hyras galna succéår: Två tunga priser och 85 procent fler läsare

Nyheter 2020 har varit Hem & Hyras år. Pris för ”Årets tidskrift” samt ”Årets granskning”, flera lyckosamma satsningar och en läsarökning på hisnande 85 procent. Här är årets tio mest lästa artiklar.
Dundersuccén är ingen tillfällighet, berättar chefredaktör Susanna Skarrie. "Det har visat sig att de frågor vi bevakar har ett väldigt stort intresse."

Ja, man får lov att säga det. På det hela stora har 2020 varit rent bedrövligt.

Året hann knappt börja innan USA dödade en iransk toppgeneral och Donald Trump piskade upp den politiska retoriken till en sådan grad att experter började viska om ett tredje världskrig.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Dagarna senare sköt Iran ner ett ukrainskt passagerarplan och innan januari var slut lämnade Storbritannien officiellt EU.

Precis därpå anlände coronapandemin till Sverige … och där befinner vi oss än i dag.

Likväl har 2020 varit Hem & Hyras bästa år någonsin. Bara jämfört med 2019 har läsningen på webben ökat med osannolika 85 procent. Och då hade ändå läsarskaran vuxit rejält även föregående året.

Läs ocksåDundersuccén: Hem & Hyra vinner pris för både årets tidskrift och årets granskning!

Chefredaktör Susanna Skarrie är stolt över prestationen.

Annons

– Det är otroligt glädjande siffror. De är förstås heller ingen tillfällighet. Vi har satsat hårt på fördjupande och berättande journalistik och det har visat sig att de frågor vi bevakar har ett väldigt stort intresse.

2020 års allra mest lästa artikel handlade inte oväntat om just covid-19, och hur stor risken är för att viruset sprids i hyreshus. Se hela listan nedan.

Läs ocksåHem & Hyra kan vinna Guldspade

Samtidigt har Hem & Hyras satsning för arabiska läsare gjort stor succé på såväl webbplatsen som på Facebook, och nyhetsbrevet med ett urval av veckans viktigaste artiklar har spridit bostadsnyheter till en bredare grupp läsare.

Det hårda arbetet med konsumentinriktad och granskande journalistik har även gjort avtryck i den analoga världen. I februari nomineras Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren och Anders Paulsson till ett av Sveriges finaste journalistpris, Guldspaden, för sin granskning ”Bostad till varje pris”.

Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren, Christoffer Röstlund Jonsson och Anders Paulsson vann ”Årets granskning” för sin grävande journalistik.

Vid Tidskriftsgalan i november briserade sedan den stora bomben. Hem & Hyra var nominerade i tre tunga kategorier och gick segrande ur två av dem: ”Årets tidskrift” och ”Årets granskning”.

Bakom granskningen stod än en gång reportrarna Kristina Wahlgren och Anders Paulsson, tillsammans med kollegan Christoffer Röstlund Jonsson.

Annons

Att reportageserien varit tung att ro i land gjorde det extra kul att bli prisad, berättar Anders Paulsson.

– Vi stötte på motstånd och många ville inte prata. Det handlar om människor som inte är vana vid att prata med journalister och har mycket att förlora.

Frågan är nu bara hur 2021 ska kunna toppa det gångna året.

– Det känns svårt att toppa 2020 och dess enorma genomslag. Men läsningen fortsätter att öka och vi märker att vår journalistik med bevakning av vardagsfrågor bryter igenom coronarapporteringen. Det finns fortfarande mycket mark att ta, säger Susanna Skarrie.

Fakta: Årets mest lästa artiklar 2020
 1. Så smittsamt är coronaviruset i lägenhetshus
  Coronapandemin hade slagit till med full kraft och hyresgäster oroade sig över hur viruset sprider sig via trappuppgång, hiss och tvättstuga. Så här säger experterna.
 2. Politiker behöll hyresrätt i 19 år – bodde i bostadsrätt
  Hon bor med sin man i en bostadsrätt, men hennes hyresrätt lämnades aldrig till bostadskön. I stället har kvinnan, som är kommunpolitiker för Vänsterpartiet, under 19 års tid hyrt ut den i andra hand.
 3. Hyresgäst vräks efter Facebook-inlägg
  På sociala medier berättade kvinnan öppet om att hon hyrde ut i andra hand. Men inlägget på Facebook lästes även av hyresvärden, som valde att säga upp henne.
 4. Fembarnsfamilj vräks – störde grannar och hällde äcklig vätska från balkongen
  Grannar vittnar om att hyresgästerna hällt ut ”flera liter kiss” från lägenheten samt stört genom skrik och bråk. Trots att det yngsta barnet bara är tre månader tvingas fembarnsfamiljen att flytta.
 5. Tuppade av efter fall – vaknade upp med hot om uppsägning
  Stefan kokade ägg när han plötsligt ramlade och slog i huvudet så hårt att han svimmade. Brandlarmet gick och när han vaknade knackade Securitas på och hotade om vräkning för störningen.
 6. Efter bordellrazzian: Så svarar värden om affärerna i huset
  Bordellen där Paolo Roberto köpte sex beskrivs som ett vanligt hyreshus på en av Stockholms mest exklusiva adresser. Det är det inte. Hem & Hyra berättar sanningen bakom skandalhuset.
 7. Utpekad storrökare sägs upp – så har grannarna kartlagt honom
  80-åringen valde att trotsa rökförbudet i allergihuset. Då började grannarna att kartlägga hans rökvanor i ett detaljerat schema. Med bevisningen som grund sa värden upp kontraktet.
 8. Skuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem
  Efter år av växande skulder och smygmissbruk kändes Airbnb som räddningen för Carin. Men hotellverksamheten skulle bli hennes fall. Efter 124 uthyrningar blir hon avslöjad av värden – och uppsagd.
 9. Fick halv miljon för sjukbluffen – avslöjades av Facebookfilm
  Enligt läkarintygen är hon 100 procent sjukskriven och kan inte gå utan kryckor. Men filmer på Facebook visar när hon både jobbar och dansar. Kvinnan åtalas för att ha lurat till sig över en halv miljon i bidrag.
 10. Coronan raderade Ulfs inkomst – vräks efter 44 år i samma lägenhet
  Pandemin gjorde att jobbuppdragen lades på is. På grund av hyresskulderna nekades han att byta till en billigare lägenhet. I stället sägs arkitekten Ulf Oldaeus upp efter 44 år i samma lägenhet.
Läs också Hem & Hyra startar arabiskspråkig sajt och Facebooksida Hem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt område Hem & Hyra – nu större än någonsin tidigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.